Külföld

Lemondott végkielégítéséről a Dresdner Bank volt elnöke

admin
admin

2009. 03. 29. 17:14

A közvélemény rendkívül heves tiltakozása, a szokatlanul éles sajtóbírálatok és a kormány két miniszterének leplezetlen felháborodása nyomán lemondott 3,6 millió eurós végkielégítéséről vasárnap a Dresdner Bank volt elnöke.

Herbert Walter nyilatkozatában a pénzügyi válságnak korábbi bankjára gyakorolt hatásaival indokolta a döntést, amely általános vélekedés szerint csakis az éles tiltakozások nyomán született meg.

A Dresdner Bank az elmúlt évben magas, mintegy 6,6 milliárd eurós veszteséget halmozott fel, s végül – a talpon maradás érdekében – összeolvadt a Commerzbankkal, amely azóta állami pénzügyi segítségért folyamodott. Mindennek ellenére a hét végén ismertté vált, hogy a Dresdner Bank leköszönő vezetői – szám szerint kilencen – összesen 58 millió euró bónuszhoz, illetve végkielégítéshez jutottak.

Peer Steinbrück pénzügyminiszter tisztességtelennek nevezte az eljárást, s hangoztatta, hogy az súlyos kárt okoz a társadalomnak. Hasonlóan foglalt állást Karl-Theodor zu Guttenberg gazdasági miniszter is, aki szintén értetlenségét és felháborodását fejezte ki a történtek miatt. A miniszter szerint olyan menedzserek mértéktelen követeléseiről van szó, akik az adófizetők támogatása nélkül még fizetéshez sem juthattak volna. Guttenberg ezért a kapott bónusz, illetve a végkielégítés visszafizetésére szólította fel az érintetteket.

Herbert Walter – aki 2003-tól 2009 januárjáig állt a Dresdner Bank élén – ezután jelentette be, hogy lemond végkielégítéséről. Az azonban nem ismert, hogy bónuszként hány milliót tartott magánál. Az elnökség többi tagja egyelőre nem nyilatkozott. Értesülések szerint a Dresdner Banknál 2007-ben még nem mentek annyira rosszul a dolgok, a különböző elnökségi juttatások akkor azonban a mostani 58 milliónak “csak” a felét tették ki.

Szombaton szerte Németországban több tízezren tüntettek a kormányzat válságkezelő politikája ellen, s a “felelőtlen” bankárok felelősségre vonására szólítottak fel. Követelték a kormánytól, hogy ne a szegényekkel, illetve az egyszerű alkalmazottakkal fizetesse meg a válság árát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.