Nagyvilág

Halottak a török választásokon

Két ember meghalt és több tucatnyian megsebesültek vasárnap Törökország délkeleti részében a helyhatósági választások idején, a rivális politikai csoportok között kirobbant összetűzésekben - jelentette az Anatolia török hírügynökség.

Egyes források szerint az összecsapásokban hárman vagy négyen haltak meg, és a sebesültek száma eléri a félszázat. A török választók polgármestereket és helyi képviselőket választanak az ország 81 tartományában. Közvélemény-kutatások szerint a helyhatósági választások várhatóan megerősítik a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártját (AKP), amely 2002 óta egymás után már három választáson aratott győzelmet.

Az ellenzéki pártok a fokozódó munkanélküliségből és az országot sújtó gazdasági visszaesésből próbáltak maguknak politikai előnyt kovácsolni a kormánypárttal szemben. Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök pártja azonban a gazdasági problémák ellenére is népszerű, a felmérések szerint a szavazatok közel 40 százalékát megszerezheti. Erdogan egy pénteki interjúban azt mondta: “kudarcnak” tartaná, ha pártja a 2007-es általános választásokon elért 47 százaléknál kevesebb szavazatot szerezne a helyhatósági választásokon.

Az AKP győzelme újabb lendületet adhat Erdogannak, hogy továbbvigye azokat a reformokat, amelyek szükségesek a muszlim ország európai uniós integrációjához. Az iszlamista gyökerű AKP legkomolyabb kihívója a kurdbarát Demokratikus Társadalom Pártja (DTP), amelynek erős támogatottsága van a többségében kurdok lakta településeken, a délkeleti országrészben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik