Nagyvilág

Berlusconi az új gigapárt elnöke

Silvio Berlusconi miniszterelnököt választotta meg elnökének az olasz jobboldal új nagy pártja, a Szabadság Népe (PdL) hétvégi alapító kongresszusán.

A mintegy hatezer küldött közfelkiáltással, egyhangúlag szavazta meg Berlusconit pártelnöknek a római vásárközpontban.

A PdL a jobboldal három jelentős pártja közül a két nagyobbat olvasztotta magába, a Berlusconi vezette Forza Italiát (FI) és a Nemzeti Szövetséget (AN). A kormánykoalícióhoz tartozó és posztfasisztának is minősített AN múlt vasárnap oszlatta fel magát, hogy egyesülhessenek. Az AN elnöke Gianfranco Fini, a képviselőház 57 éves elnöke, aki 1995-ben hozta létre pártját, hagyományos jobboldali erővé alakítva a Mussolini-féle fasiszta hagyományok örököseként fellépő Olasz Szociális Mozgalmat (MSI).

Az FI és az AN ezen a néven, pártszövetségként indult már a tavaly áprilisi előre hozott parlamenti választásokon is. Az addigi jobboldali ellenzék akkor együtt abszolút többséget szerzett a törvényhozás alsó- és felsőházában, Berlusconi pedig – húsz hónapi baloldali kormányzást leváltva – ismét hatalomra került.
Az AN utolsó kongresszusán többen is bírálták az egyesülést, aggodalmukat fejezve ki, hogy az új pártban elveszhet a szólás szabadsága, politikusaiknak csupán a “kisebbségi részvényes” szerepe jut majd. Kommentátorok szerint Fini arra vár, hogy átvehesse a jobboldal vezetését a 72 éves Berlusconitól, ha a kormányfő úgy dönt, hogy visszavonul a politikától.

Az előzetes elvi megállapodások szerint az új, közös mozgalomban az AN-nek jut majd a felelős posztok 30 százaléka. Az AN az előző Berlusconi-kormány idején – 2001 és 2006 között – tartott különböző választásokon mintegy 12 százalékos választói támogatásra tett szert, a 2008-as parlamenti választásokon pedig az FI-vel együtt a szavazatok 38 százalékát szerezték meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik