Nagyvilág

Anglia nem adja Argentínának a Falkland-szigeteket

A brit kormány visszautasította Argentína újabb javaslatát arra, hogy a két állam kezdjen tárgyalásokat a vitatott Falkland-szigetek szuverenitásáról. London szerint a kérdés nem képezi vita tárgyát.

A témát Cristina Fernández argentin elnök vetette föl szombaton, amikor Vina del Mar chilei városban találkozott Gordon Brown brit miniszterelnökkel. Mindkét politikus egy, a jövő heti londoni G20 csúcsértekezletet előkészítő nemzetközi fórumon vett részt a chilei üdülőhelyen.

“A miniszterelnök igen világosan kifejtette a brit kormánynak a szuverenitással kapcsolatos régi álláspontját” – közölte nevének elhallgatását kérő brit illetékes, aki elkísérte a kormányfőt.

“A kormányfő hangsúlyozta az önrendelkezés elvének fontosságát és azt, hogy tiszteletben kell tartani a Falkland-szigetek kívánságát. Világossá tettük továbbá, hogy az álláspontunk nem változott” – közölte újságírókkal az illetékes.

A két vezető ugyanakkor egyetértett abban, hogy újabb tárgyalásokra van szükség Falkland-szigetek és Argentína közötti légi járatokról, amelyek évek óta szünetelnek.
Argentína azért szeretne közvetlen járatokat a szigetekre, hogy a hozzátartozók látogathassák a háborúban elesettek sírját, míg szigetek 2900 lakója gazdasági okokból szeretné a légi járatok felújítását.

Az illetékes szerint a kérdésnek 15 percet szenteltek a 35 percig tartó megbeszélésen, megvitatták továbbá a G20 tanácskozás előkészületeit és a feltörekvő piacok finanszírozási szükségletét.
Nagy-Britannia 1982-ben katonai erővel foglalta vissza a Falkland-szigeteket, miután Argentína megszállta az általa Islas Malvinasnak nevezett területet. A háborúban 649 argentin és 255 brit katona halt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik