Nagyvilág

Obama bejelentette új afganisztáni stratégiáját

Az Egyesült Államok több katonát küld Afganisztánba és nagyobb pénzügyi segélyt nyújt Pakisztánnak - ez a régióra vonatkozó új amerikai stratégia két központi eleme.

Barack Obama amerikai elnök pénteken jelentette be a 60 nap alatt elkészült új átfogó stratégiát Hillary Clinton külügy- és Robert Gates védelmi miniszter jelenlétében. A helyzet egyre veszélyesebb Afganisztánban – mutatott rá Obama, figyelmeztetve, hogy “több hírszerzési értékelés” szerint az al-Kaida újabb támadásokat tervez az Egyesült Államok területe ellen pakisztáni búvóhelyeiről.

Az ellenség legyőzéséhez “erősebb, merészebb, átfogóbb stratégiára” van szükség – fogalmazott. Kifejtette, a fő cél az, hogy szétzilálják és vereséget mérjenek az al-Kaidára, ezenkívül megsemmisítsék annak pakisztáni búvóhelyeit, és meggátolják, hogy azok újjáépüljenek Afganisztánban. “A terroristáknak, akik szembeszállnak velünk, ugyanaz az üzenetem: legyőzzük őket” – jelentette ki Obama.

Az Egyesült Államok további 4 ezer katonát tervez Afganisztánba küldeni, és meg kívánja háromszorozni a Pakisztánnak nyújtandó segítséget, 5 éven keresztül évi 1,5 milliárd dollárra. A már korábban bejelentett 17 ezer fős csapaterősítésen túl Afganisztánba telepítendő 4 ezer katona központi feladata az afgán hadsereg és rendőrség erőinek kiképzése lesz. A csapatok létszáma a jelenlegi 38 ezerről októberig, a kiképző egységekkel együtt, a tervek szerint 59 ezer főre fog növekedni.

Az átdolgozott afganisztáni stratégia nem tartalmaz távozási tervet, kivonulási időpontot vagy menetrendet a hét éve kezdődött katonai műveletek lezárására, de előírja a parancsnokok rendszeres helyzetértékelését. Obama időről időre be fog számolni a kongresszusnak és az amerikai népnek az elért haladásról és a végrehajtandó, szükségessé váló módosításokról.

Az elnök közölte, hogy Washington kiterjedt diplomáciai erőfeszítéseket fog tenni a nemzetközi együttműködés megteremtése végett, ez ügyben megkeresi Oroszországot, Kínát, Indiát, Szaúd-Arábiát, sőt Iránt is. Kifejtette: az Egyesült Államok nem csupán katonai segítséget, katonákat vár partnereitől és a NATO-szövetségesektől, hanem az afgán választások támogatását, segítségnyújtást az afgán biztonsági erők kiképzéséhez és a polgári lakosságnak.

Obama szerint az amerikai csapatok hazahozását csak az alapozhatja meg, ha annyira megerősödnek az afgán biztonsági erők, hogy már saját maguk is képesek lesznek elhárítani a fenyegetéseket.

Aszif Ali Zardari államfő nyilatkozatot tett, amely szerint “az amerikai elnök kezdeményezése erősíteni fogja a demokráciát, és tovább erősíti a két ország kapcsolatait, amelyet Pakisztán mindig is nagyra értékelt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik