Nagyvilág

Idegen nyelvnek javasolja a románt az RMDSZ

Idegen nyelvnek javasolja a románt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a romániai magyarok oktatásában legújabb tanterv-tervezetében. A javaslat alapján egyszerűbben és könnyebben sajátíthatnák el a román nyelvet a magyar gyerekek - írja a Krónika című erdélyi napilap

A lap értesülései szerint a tervezetet már be is nyújtottak a román oktatási minisztériumhoz és a román törvényhozás két házának oktatási bizottságainak. A románt idegen nyelvnek tekintő új módszertant 2006-ban oktatási szakemberek, Balázs Lajos, a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) docense és munkatársai kezdték el kidolgozni az RMDSZ felkérésére, és 2008 végére fejezték be. Legkorábban a 2010-2011-es tanévtől lehetne alkalmazni az elsőtől a 12. osztályig kidolgozott tantervet.

A Krónika által megszólaltatott Bokor Tibor szenátor úgy véli: ha a szakemberek által jónak ítélt tervezetet elfogadják, elkezdődhet az új tankönyvek megírása. Pásztor Gabriella volt oktatási államtitkár elmondta: a tanterv a kommunikációra alapoz, a magyar nyelv sajátosságaihoz igazítja a román nyelv oktatását.

A következőkben a román oktatási tárca szakemberei vizsgálják meg a benyújtott javaslatot, és valószínűleg további egyeztetésekre, megbeszélésekre is sor kerül majd – véli Bokor Tibor. Szerinte Ecaterina Andronescu oktatási miniszterben megvan a politikai akarat a javaslat elfogadására – írja a Krónika pénteki számában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik