Nagyvilág

Kínát támadja a Pentagon-jelentés

Peking felháborodással reagált a Pentagon éves katonai riportjára, amely szerint Kína fegyveres ereje az ázsiai régió egyensúlyát veszélyezteti.

Az Egyesült Államok által csütörtökön ismertetett jelentés szerint Kína nukleáris, űrbéli és cyber-támadásokhoz fejleszt fegyvereket, amelyekkel a határ menti vitatott területek visszaszerzésére használhat fel – írja a BBC.

A Pentagon jelentése a tények elferdítésén alapszik – jelentette ki Qing Gang, Kína külügyi szóvivője, aki szerint az amerikai jelentés arra szolgál, hogy megtévesztő módon fenyegető kínai haderőre hívja fel a figyelmet.

Kína visszautasítja a riportot és felszólítja az Egyesült Államokat, hogy vegye le a napirendről a témát, ellenkező esetben tovább ronthatja a két fél katonai kapcsolatait.

A tanulmány megállapítja, hogy Kína 2008-ban kétszer annyit költött haderőre, mint egy évtizeddel ezelőtt. Peking állítása szerint a hadikiadások kizárólag védelmi célokat szolgálnak és az amerikai katonai költésekkel összehasonlítva elenyészőek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik