Nagyvilág

Újabb prémiumbotrány Franciaországban

A közelmúltban 3 milliárd eurós állami tőkeinjekcióban részesült francia Crédit Agricole bank egyik leányvállalata összesen 51 millió eurónyi jutalmat tervez szétosztani vezetőinek, miközben 75 munkahely felszámolását tervezi Európában, adta hírül szerdán a Libération című francia napilap.

Ami felháborít az ügyben, az az, hogy a Crédit Agricole elnök-vezérigazgatója (Georges Pauget) lemondott tavalyi prémiumáról, miután az állam segítséget nyújtott a pénzintézetnek. A példamutatás mindenkire vonatkozik, még a leányvállalatokra is – mondta a hírre reagálva az Europe 1 kereskedelmi rádiónak adott interjújában Xavier Bertrand, a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) főtitkára.

Jobb, ha nem veszik fel a jutalmakat. A siker jutalmazása része az értékeknek, de szó sem lehet a kudarc megjutalmazásáról, … a közpénzt nem lehet a magánszektorbeli jutalmak finanszírozására költeni, az adófizetők pénze a pénzintézetek megmentésére szolgál a csődhelyzetben, és nem egyesek jutalmának kifizetésére – tette hozzá a pártvezető.

Az újság értesülése szerint a Cheuvreux értékforgalmazó vezetősége egyszerre döntött a jutalmak kiosztásáról 51 millió eurós értékben (tavaly 82 millió eurós értékben fizettek ki prémiumokat), és egy 32 milliós átszervezési tervről, amelyben 75 munkahelyet kívánnak felszámolni.

A héten ez a harmadik „prémiumbotrány” Franciaországban. Kedden szintén a Libération hozta nyilvánosságra, hogy a világ egyik legnagyobb autóalkatrész-gyártója, a tavalyi évet 207 millió eurós veszteséggel záró és szintén állami tőkeinjekcióban részesült Valeo leköszönő elnök-vezérigazgatójának 3,2 millió eurós végkielégítést tervez kifizetni a cég igazgatótanácsa. A kormány tagjai és a nagyvállalkozók szövetségének (Medef) elnöke is felszólította a vezetőt, hogy mondjon le az összegről. A Valeo-botrány néhány nappal azután robbant ki, hogy a szintén állami – 1,7 milliárd eurós – mentőövben részesült Société Générale bank vezetői több tízezer részvényopcióhoz jutottak. A felháborodást követően a bankvezetők végül lemondtak előnyös árú részvényvásárlási elsőbbségükről.

Nicolas Sarkozy államfő szerda este a válságkezelésről tartott több mint egyórás beszédében megismételte, hogy a válságban az állami segítségre igényt tartó vagy leépítést elindító pénzügyi intézmények és vállalatok vezetői nem vehetnek fel jutalmat, végkielégítést, illetve nem juthatnak részvényopciókhoz, de a várakozásokkal ellentétben törvényi szabályozást nem helyezett kilátásba a kérdésről.

Az úgynevezett arany ejtőernyősök, azaz a vállalatokhoz kívülről nagy pénzért különleges szerződésekkel hozott felső szintű vezetők juttatásainak egy része, például a leköszönő vállalatvezetők magas végkielégítései a válságtól függetlenül is már vagy tíz éve okoznak botrányokat Franciaországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik