Nagyvilág

Obama: a válságellenes stratégia működni fog

Az amerikai kormány válságellenes stratégiája működni fog, az eddigi lépések nyomán már érzékelhetők a haladás jelei - erről igyekezett meggyőzni az amerikaiakat Barack Obama kedd esti sajtótájékoztatóján.

A két hónapja hivatalban levő amerikai elnök ugyanakkor türelmet kért programjához. “Ki fogunk lábalni a recesszióból, de ehhez időre, türelemre lesz szükség” – mondta második, fő műsoridőben sugárzott sajtótájékoztatóján a Fehér Házban. “Átfogó stratégiát indítottunk a válság ellen minden fronton, és látszani kezdenek a haladás jelei” – fogalmazott, megerősítve, hogy munkahelyeket teremtenek, segítenek a felelősségteljes háztulajdonosoknak, újraindítják a hitelezést és a gazdasági növekedést. Ismét súgógépről olvasta fel rövid bevezetőjét – jegyezte meg a CBS kommentátora.

Obama védelmezte az ellenzéki republikánusok többsége és több demokrata politikus által is bírált, túl költségesnek tartott 3,55 billió dolláros 2010-es büdzsétervezetét, mondván, hogy a kiadások elengedhetetlenek a tartós jólét megalapozásához. Az elnököt és pénzügyminiszterét az utóbbi napokban éles bírálatok érték az AIG-botrány miatt (a 80 százalékban állami tulajdonú, szövetségi segélyekből életben tartott óriásbiztosítónál az utóbbi hetekben 165 millió dollár vezetői jutalmat fizettek ki). Mint az MSNBC hangsúlyozta, az elnök türelmetlenül reagált arra az újságírói kérdésre, miért volt szükség több napra ahhoz, hogy kifejezze felháborodását az ügyben? “Azért volt szükség több napra, mert szeretem tudni, miről beszélek, mielőtt megszólalok” – válaszolta, arra utalva, hogy igyekezett tájékozódni.

Kijelentette: biztos benne, hogy további bírálatok érik majd őt és kormányát, kiigazításokra is szükség lesz, de az adminisztráció helyes irányban halad. Közölte, nem lett igazuk azoknak, akik azt jósolták, hogy Timothy Geithner, a pénzügyi tárca vezetője nem képes tervet kidolgozni a bankrendszer megmentésére. “Rendkívül erősnek” nevezte a dollárt, ennek az amerikai gazdaság jövőjébe vetett bizalom az alapja, hangsúlyozta. Mint fogalmazott, nem látja szükségét valamifajta közös globális fizetőeszköz megteremtésének. Egy kérdés kapcsán arról is beszélt, bizonyos abban, hogy az amerikaiak képességei és eredményei, nem pedig a bőrszíne alapján fogják megítélni elnöki tevékenységét.

Az izraeli-palesztin viszály jelenlegi állását fenntarthatatlannak mondta, és megerősítette, hogy Washington az úgynevezett kétállami megoldást támogatja, amelynek az a célja, hogy Izrael és a jövőbeni palesztin állam békében és biztonságban éljen egymás mellett. Mint mondta, ezt most nem könnyebb elérni, mint korábban, de szükségszerűség. Az amerikai-iráni viszonyt illetően arról beszélt: nem számít arra, hogy egyik napról a másikra változás következik be, de hosszú távon biztos előrehaladás lesz a gondok megoldásában.

Obama csütörtökön új fórumon, a Fehér Ház weboldalán válaszol a beérkező kérdésekre a gazdaság témakörében és más ügyekben. A tervek szerint a WhiteHouse.gov látogatói határozzák meg a kérdések körét. Obama az elnökválasztási kampányban is felhasználta az internetet, hogy kapcsolatot teremtsen a választókkal, és hétvégi elnöki üzenetei a világhálón is hozzáférhetőek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik