Külföld

Népirtásért vonhatják felelősségre a grúz vezetőket

admin
admin

2009. 03. 25. 13:27

Oroszország a nemzetközi igazságszolgáltatáshoz fordul azért, hogy a grúz politikai és katonai vezetőket vonják felelősségre a tavaly augusztusi dél-oszétiai villámháború során elkövetett „népirtás" miatt - jelentette be szerdán az orosz ügyészség.

Vlagyimir Markin szóvivő Moszkvában elmondta: az ügyészség hamarosan a nemzetközi igazságszolgáltatás színe elé terjeszti bizonyítékait, hogy állapítsák meg grúz politikai és katonai vezetők büntetőjogi felelősségét a Dél-Oszétiában élő orosz állampolgárok „tömeges legyilkolása” miatt. Markin szavaiból nem derült ki, hogy az orosz ügyészség melyik igazságszolgáltatási szervhez kíván fordulni.

A szóvivő mindössze annyit jegyzett meg, hogy az ügyészség az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) mellett tevékenykedő orosz megbízott hivatalával közösen terjeszti elő bizonyítékait. Az EJEB-nél magánszemélyek – orosz állampolgárságú dél-oszétiai lakosok, orosz katonák és családtagjaik – több mint 3300 panasszal éltek a grúz hatóságokkal szemben – tette hozzá. Markin elmondta azt is, hogy Moszkva a dél-oszétiai válságövezetben szolgáló orosz békefenntartó katonák halála miatt is elszámoltatná a grúz vezetőket.

Orosz megítélés szerint Tbiliszi a dél-oszétiai polgári lakossággal szemben elkövetett “bűnein” kívül agressziós cselekményt követett el a válságövezetbe vezényelt békefenntartók ellen: napokon át nehézfegyverekkel lövette őket, tíz katona halálát és 40 sebesülését okozva.
Oroszország és Grúzia kölcsönösen “népirtással” és “etnikai tisztogatással” vádolja egymást a dél-oszétiai villámháborúval kapcsolatban.

A konfliktus azzal kezdődött, hogy Tbiliszi megpróbálta fegyveres úton helyreállítani szuverenitását Grúzia e szakadár régiója felett, ami az orosz hadsereg elsöprő erejű válaszcsapását váltotta ki. Az orosz ügyészség szerint a harcokban 162 dél-oszétiai polgári lakos vesztette életét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.