Nagyvilág

Európa nemet mond Obama kérésére

Az európai országok nem fognak többet költeni gazdaságélénkítésre, mint amennyit eddig elhatároztak, még az Egyesült Államok kérésére sem - közölte szerdán az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportjának vezetője.

Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök és pénzügyminiszter a francia Europe 1 rádiónak szerdán nyilatkozva kizárta, hogy az európaiak amerikai kérésre megemelnék az eddig bejelentett gazdaságösztönző programok összegét.

Az európai ösztönző tervek erősek, jelentősek mind mértéküket, mind minőségüket tekintve. Szó sincs róla, hogy az Egyesült Államok kérésére növeljük ezeket – mondta Juncker. Szavai szerint az eddig elfogadott gazdaságélénkítő intézkedések és a bankszektor megsegítésére fordított kiadások az európai GDP értékének 3 százalékára rúgnak.

Európának ugyanolyan határozottnak kell lennie az Egyesült Államokkal, amilyen határozott az Egyesült Államok Európával szemben, a pénzügyi szabályozás vagy az adóparadicsomok témájában, tette hozzá Juncker.

Kijelentette, hogy a jövő heti londoni G20-csúcstalálkozó végére mindenkire vonatkozó, egyértelmű szabályokat kell lefektetni. Mint mondta, „egyetlen pénzügyi termék, pénzügyi szolgáltató, illetve tőzsde sem működhet ellenőrzés és felügyelet nélkül”.
Barack Obama amerikai elnök egy kedden megjelent írásában felszólította a világ vezető gazdasági hatalmait, hogy fordítsanak jelentős összegeket gazdaságélénkítésre, állítsák helyre a hitelpiacok működését, és nyújtsanak az eddigieknél nagyobb segítséget a bajba jutott gazdaságoknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik