Nagyvilág

Kitört az alaszkai Redoubt vulkán

Az Anchorage városától 150 kilométerre délkeletre lévő 3108 méter magas tűzhányó 15 kilométeres magasságig lövellt ki magából vulkáni hamut. Eddig nem érkeztek jelentések esetleges áldozatokról, illetve károkról.

A szakemberek már korábban felszólították a vulkán környékén lévő települések lakosait, hogy tartsák csukva az ablakokat és ajtókat, felkészülve az esetleges hamuesőre. A Redoubt kitörését négy kisebb utókitörés követte.

A térség légterében számos légifolyosón keresztül közlekednek utasszállító repülőgépek. A becslések szerint naponta mintegy 20 ezren utaznak repülőgéppel a veszélyeztetett terület fölött. Mivel a kilövellt vulkáni hamu jóval a légi járművek repülési magassága fölé kerül, a légiközlekedésre is veszélyt jelenthet a tűzhányó.

A Redoubt legutóbbi kitörésekor, 1989-ben nem sokon múlott az, hogy katasztrófa történjen. A KLM holland légitársaság egyik Boeing 747-es gépe 231 utassal a fedélzetén a vulkáni hamufelhőbe került, és ennek következtében a hajtóművek bedugultak. A pilótának azonban sikerült kényszerleszállást végrehajtania Anchorage repülőterén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik