Nagyvilág

A németek aggódnak miattunk

A német kormány növekvő aggodalommal figyeli az egyes kelet-, illetve közép-európai országokban a gazdasági válság miatt kialakult politikai helyzetet - értesült a Handelsblatt. A külügyminiszter azonnali hatállyal egy gazdasági és pénzügyi „válságstábot" hozott létre.

A német üzleti körök lapja kormányforrásokra hivatkozva hétfőn arról számolt be, hogy a szövetségi hírszerzés (BND) a napokban először terjesztett elő bizalmas jelentést az egyes országokban a gazdasági válság következtében bekövetkezett politikai destabilizálódásról.

A helyzet súlyosságát alátámasztották a hétvégi magyarországi események, amelyek során Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentette távozását – írta a Handelsblatt cikke alapján az MTI.

A lap információi szerint Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter már reagált is a BND jelentésére, s azonnali hatállyal egy gazdasági és pénzügyi „válságstábot” hozott létre minisztériumában. A rendkívüli testület feladata az, hogy információkat gyűjtsön azokról az országokról, amelyeket a politikai helyzet destabilizálódása a leginkább fenyeget, s a német politika számára ezzel kapcsolatban “megoldási javaslatokat” dolgozzon ki.

A fókuszban Kelet-Európa áll

Ennek kapcsán az újság emlékeztetett arra, hogy a magyar miniszterelnök most bejelentett lemondása előtt a pénzügyi válság következtében már a lett kormány is lemondásra kényszerült.

A Financial Times Deutschland Gyurcsány Ferenc kormányfő lemondásának bejelentésével összefüggésben szintén arról számolt be, hogy az Európai Bizottság és a Világbank egyre inkább aggódik a térségben kialakult helyzet miatt. A német üzleti s egyben politikai napilap hétfői számában idézte Joaquín Almunia pénzügyi biztost, aki szerint „még több válsággal és még több pénzügyi segélyigénnyel” kell számolni azon tagállamok részéről, amelyek nem tartoznak az euróövezethez.

Félnek a bankok összeomlásától

A lapnak nyilatkozva Robert Zoellick, a Világbank elnöke figyelmeztetett arra, hogy 2009 egy “rendkívül veszélyes” év lesz, mégpedig a politikai és a szociális stabilitást veszélyeztető kockázatokkal. Zoellick szerint szervezete számára különös aggodalmat okoz a bankszektor helyzete az új uniós tagállamokban. Közölte, hogy a Világbank, a Nemzetközi Valutaalap, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank tárgyalásokat folytatott a régióban érdekelt nyugati pénzintézetekkel.

E tárgyalások hátterében az a félelem állt, hogy a nyugati anyabankok esetleges tőkekivonása a kelet-európai bankrendszer összeomlásához vezethet. Ez pedig Nyugat-Európa pénzintézeteit is veszélyeztetné.

Ugyancsak a Financial Times Deutschland számolt be arról, hogy a térségben kialakult helyzet súlyosságára figyelmeztetett Horst Köhler német államfő is. Köhler – aki korábban a Nemzetközi Valutaalap vezetője volt – négyszemközti beszélgetésen hívta fel Angela Merkel kancellár figyelmét a régióban fenyegető kockázatokra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik