Nagyvilág

Halálos ítélet egy e-mailért?

Hazája elleni összeesküvés címén halálra ítéltek egy jemeni férfit, aki a világhálón kapcsolatba lépett Ehud Olmert izraeli miniszterelnökkel, két vádlott-társa börtönbüntetést kapott - közölték hétfőn szanaai bírósági források. Izrael cáfolta a vádat.

A 26 éves Basszám al-Haidarinak és bűntársainak a pere január 10-én kezdődött a jemeni fővárosban. A három férfit azzal vádolták, hogy „érintkezésbe lépett egy ellenséges országgal”, és felajánlotta szolgálatait a Moszad izraeli titkosszolgálatnak. Jemen, sok arab országhoz hasonlóan Izraelre mint arab területeket megszállva tartó ellenségre tekint.

Izrael cáfolta, teljesen légből kapottnak minősítette a jemeni vádat. „Nem tudunk semmilyen kapcsolatfelvételről az említett személlyel” – hangsúlyozta Mark Regev, Olmert szóvivője a francia hírügynökségnek nyilatkozva.

A vádirat szerint Haidari „személyes e-mail címéről levelet küldött a cionista entitás miniszterelnökének, amelyben azt írta: Mi vagyunk az Iszlám Dzsihád Szervezete és Ön zsidó. De Ön tisztességes, és mi készen állunk arra, hogy bármit megtegyünk”. Haidari, alias Abu Gait, ezután kedvező „választ kapott a cionista entitás kormányfőjétől, aki azt írta vissza: Készek vagyunk támogatni Önöket” – állította az ügyészség.

A vádlottak tagadták bűnösségüket, s azt vallották, hogy a terhükre rótt bűncselekményt egy haragosuk koholta ellenük. Az illetékes állambiztonsági bíróság azonban bizonyítottnak találta a vádakat.

A három férfit bűnösnek mondták ki abban is, hogy pénzt követeltek Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek nagykövetségétől. Bűnlajstromukon szerepelt még, hogy hamis nyilatkozatokban szanaai külföldi létesítmények elleni támadásokat vállaltak magukra. A Jemeni Iszlám Dzsihád nevében jelentkeztek egyebek mellett az amerikai nagykövetség elleni szeptemberi merénylet elkövetőjeként is. A támadásban 19 ember vesztette életét.

A legsúlyosabb büntetéssel sújtott Haidari mellett a 23 éves Imád Ammár ar-Rimire ötévi, a 24 éves Abdallah Ali al-Mahfalra háromévi szabadságvesztést szabott ki a bíróság. Az ítéletet mindhárman megfellebbezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik