Külföld

Borúlátó a német gazdaság

admin
admin

2009. 03. 23. 09:35

Idén 6-7 százalékkal gyengülhet a német GDP a Commerzbank szerint. Ez eddig a legborúlátóbb előrejelzés, amit vezető bankok vagy gazdaságkutatók eddig kiadtak.

A Commerzbank korábban 3-4 százalékos GDP-visszaesést jósolt. A bank vezető közgazdásza azután rontott a várakozáson, hogy jelentősen csökkent a januári ipari megrendelés és termelés. Eddig 4-5 százalékos visszaesés volt a legpesszimistább jóslat a német gazdaságot illetően.

Az ipari megrendelés 8 százalékkal, az ipari termelés rekord mértékben, 7,5 százalékkal esett az idei első hónapban. Ez felerősítette azokat a szakértői véleményeket, hogy az idei első negyedévi gazdasági gyengülés felülmúlja majd a tavalyi utolsó negyedévi 2,1 százalékos süllyedést.

3,5 százalékos gyengülésre számít

Jörg Krämer, a Commerzbank főközgazdásza a folyó negyedévre 3,5 százalékos német gazdasági gyengülést valószínűsít.

A Commerzbank egyidejűleg rontott az eurózóna idei várható gazdasági kilátásán. Most már 4,5 százalékos eséssel számol az eddig becsült 2,5-3,0 százalék helyett. A bank szerint idén a francia gazdaság 3,5 százalékkal, az olasz 4,5 százalékkal, a spanyol 4,6 százalékkal hanyatlik.

A német kormány hivatalosan 2,25 százalékos idei gazdasági visszaesést vár, de Peer Steinbrück pénzügyminiszter a múlt héten már azt mondta, hogy nagyobb gyengülés is elképzelhető.
Jövőre már szerény, 0,5 százalékos német gazdasági növekedést vár a Commerzbank.

Az IMK mást jósol

A düsseldorfi székhelyű IMK gazdaságkutató intézet a német gazdaság idei évi 5 százalékos visszaesését jósolja. Az intézet januárban még csak 2,4 százalékos 2009 évi GDP csökkenést prognosztizált – derül ki az intézet hétfői jelentéséből.

Az IMK jövőre 0,2 százalékos növekedésre számít. Az idén az intézet várakozása szerint a német lakossági fogyasztás 0,2 százalékkal, a tőkebefektetések 6,5 százalékkal csökkennek, a közkiadások pedig 2,3 százalékkal bővülnek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.