Nagyvilág

Óvszerek miatt verekedtek Párizsban

Kommunista és környezetvédő aktivisták csaptak össze szélsőjobboldali fiatalok egy csoportjával a vasárnapi mise után a párizsi Notre Dame katedrális előtt. A kommunisták és a környezetvédők az óvszerről alkotott pápai vélemény ellen tiltakoztak.

A verekedésre akkor került sor, amikor a mintegy harminc aktivista a Franciaországban rendezett AIDS-ellenes napok keretében óvszert kezdett osztogatni a híveknek és a turistáknak a legismertebb francia székesegyház előtt. Így akartak tiltakozni XVI. Benedek keddi kijelentése miatt, amely szerint az óvszer csak súlyosbítja az AIDS problémáját. A rendőrség 11 személyt előállított, közülük egy személyt hatóság elleni erőszak miatt letartóztattak – közölte a prefektúra.

Az előző pápáról, II. János Pálról elnevezett téren először baloldali tiltakozást hirdettek meg, a Facebook közösségi oldalon pedig fiatal katolikusok békés ellenmegmozdulást. Innen értesülhetett az eseményről az a megközelítőleg húsz szélsőjobboldali fiatal, akik szemtanúk elmondása szerint baloldalellenes jelszavakat skandálva rátámadtak az óvszert osztogatókra és összeverekedtek velük.

Ezt követően a homoszexuálisok jogaiért küzdő Act Up nevű civil szervezet kezdte meg tiltakozó akcióját a katolikus egyházfő kijelentése ellen. Húsz tagjuk lefeküdt a katedrális elé és jelszavaikban az egyházat azzal vádolták, hogy az AIDS cinkosa. Michael Quilliou, a szervezet főtitkára szerint békés megmozdulásukkal arra akarták felhívni a figyelmet, hogy „miközben naponta nyolcezren halnak meg AIDS-ben, az óvszer az egyetlen eszköz az AIDS megelőzésére”.

Válaszul néhány tucat felháborodott katolikus fiatal dalokat kezdett énekelni latinul, gyilkosoknak nevezték a tiltakozókat, néhányuk pedig tojásokkal és vízzel teli zacskókkal dobálta meg a jogvédőket. A két csoportot az akkor már nagyobb számban kivonuló rendőrök kordonnal választották szét, de beavatkozniuk ezúttal nem kellett. Az Act Up egyórás akciója után mindenki békésen elvonult, a rend helyreállt a téren.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik