Nagyvilág

Amerikai árulástól tartanak a lengyelek

Lengyelország igényt tart arra, hogy az amerikaiak állják korábbi ígéretüket, és rakétavédelmi rendszert telepítsenek Európa keleti felébe. „Remélem, nem azt kell átélnünk, hogy az Egyesült Államok elárul minket” - fogalmazott Radoslaw Sikorski külügyminiszter a Brüsszeli Fórum elnevezésű nemzetközi konferencián.

Lengyelország hozzájárulását adta az előző, George Bush vezette amerikai kormányzat azon tervéhez, hogy az Egyesült Államok tíz elfogórakétát helyezzen el az országban. A radarrendszer a Cseh Köztársaság területén lenne. A Bush-kormányzat azt hangoztatta, hogy a rakétatelepítés nem Oroszország ellen, hanem Irán esetleges támadó szándékainak semlegesítésére irányul. Moszkva nem ad hitelt ennek az állításnak, és hevesen ellenzi a rakétapajzs tervét.

Az új, Barack Obama demokrata párti elnök vezette washingtoni kormány számára számos jel szerint nem kiemelt prioritás az európai rakétatelepítés, ha annak elmaradása pozitív irányba mozdíthatja el az amerikai-orosz kapcsolatokat. Az eddiginél nagyobb fokú amerikai-orosz összhang ahhoz is hozzájárulhatna, hogy együttes erővel enyhítsék az iráni fenyegetést – mondják elemzők. Varsó azonban Sikorski szavainak tanúsága szerint nem akar lemondani a beígért amerikai rakétavédelemről.

A Brüsszeli Fórum rendezvényén jelen volt Ellen Tauscher is, aki várhatóan az amerikai külügyminisztérium fegyverzetellenőrzési és nemzetközi biztonsági ügyekben illetékes államtitkára lesz. Ő azt mondta, hogy az amerikai rakétavédelmi rendszert nem telepítik, amíg nem tudják igazolni a működőképességét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik