Nagyvilág

A külföldet is meglepte Gyurcsány

A nagy nemzetközi hírügynökségek is több anyagban foglalkoztak szombaton Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentéseivel - meglepődtek.

Az AP amerikai hírügynökség szerint Gyurcsány a közlésével meglepte az országot. Az AP azt írja, elemzők szerint ez akár egy olyan húzás is lehet, amelynek célja, hogy megerősítse pozícióját a párton belül – miközben a szocialisták várhatóan rossz eredményt érnek majd el a júniusi európai parlamenti választásokon.

A Reuters brit hírügynökség szerint nehéz lehet majd kompromisszumos jelöltet és programot találni. Magyarországnak további kiadáscsökkentő lépéseket és más intézkedéseket kell végrehajtania, de a szocialista kisebbségi kormányzat eddig habozott abban, hogy mélyreható csökkentések legyenek a szociális kiadásokban – teszi hozzá.

Gyurcsány azért ajánlotta fel lemondását, hogy segítse országát – amely egyike a válság által leginkább sújtott kelet-európai államoknak – a gazdasági és pénzügyi krízisből való kilábalásban – írja az AFP francia hírügynökség, amely szintén úgy véli, hogy a küldötteket meglepte a bejelentés. Az AFP Gyurcsányt a “magyar megszorítások atyjaként” említi, s felidézi, hogy intézkedései révén a 2006-os 9,2 százalékról 2008-ra 3,3 százalékra sikerült csökkenteni az államháztartási deficitet.

Lemondásának felajánlásával a politikai támadások kereszttüzébe került Gyurcsány Ferenc miniszterelnök utat nyithat egy olyan szakértői kormány megalakulása előtt, amelyet a parlament kis ellenzéki pártjai is támogatnak – emelte ki a dpa német hírügynökség a kormányfő beszédét ismertető tudósításában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik