Külföld

Milliók tüntettek Franciaországban

admin
admin

2009. 03. 19. 20:45

Hivatalos források szerint 1,2, a szakszervezetek becslése alapján 3 millióan csatlakoztak a két hónapon belül második alkalommal meghirdetett általános sztrájkhoz. Nicolas Sarkozy elnök válságkezelése ellen tüntettek, és további szociális intézkedéseket követelnek a gazdasági válság következményei és a munkanélküliség enyhítésére.

A csütörtöki országos tiltakozónapon 229 városban szerveztek békés tüntetéseket, amelyeken a rendőrség szerint 1,2 millióan, a legjelentősebb szakszervezet, a CGT szerint összesen 3 millióan vettek részt. A szervezők eredetileg legalább annyi résztvevőt vártak, mint a január 29-ei megmozduláson, amikor számításaik szerint több mint 2 millióan, a rendőrség szerint 1 millióan vonultak utcára országszerte.

A hatóságok és a francia média jelentései szerint is Nicolas Sarkozy 2007 májusi megválasztása óta a legjelentősebb tiltakozásokat tartották csütörtökön. A legnagyobb megmozdulásra ismét Párizsban került sor, ahol a rendőrség szerint 85 ezren, a szakszervezetek szerint 350 ezren voltak. Az elnöki hivatal és Francois Fillon kormányfő is kizárta újabb szociális intézkedések lehetőségét a lakossági fogyasztás fellendítésére. Az előző, januári sztrájknap hatására Sarkozy február 18-án csúcstalálkozóra hívta a szociális partnereket, és 2,6 milliárd eurós szociális intézkedéscsomagot tett le az asztalra, ezt azonban a szakszervezetek keveslik.

A tömegközlekedésben már szerda este megkezdődött a sztrájk, és az a légi közlekedésben is fennakadásokat okozott: csütörtökön a párizsi Orly repülőtéren a járatok harminc százalékát, a Roissy-Charles de Gaulle termináljain a tíz százalékát törölték, ez a Budapestre közlekedő repülőgépeket is érinti. A vasutasok 36 százaléka nem vette fel a munkát. Az Állami Vasúttársaság (SNCF) tájékoztatása szerint a szuper expresszeknek (TGV) a hatvan százaléka indult el, de a London felé közlekedő Eurostar, illetve a brüsszeli Thalys menetrendjében nincsenek fennakadások, hasonlóan a párizsi tömegközlekedéshez, amelynek 95 százaléka működik. A vidéki városokban viszont zavarosabb a helyzet. Van, ahol egyáltalán nem járnak a buszok, metrók, villamosok.

A közalkalmazottak közül elsősorban az oktatásban és az egészségügyben dolgozók sztrájkolnak, ágazatonként 35-60 százalékuk, de a elbocsátásoktól szenvedő magánszektor számos nagyvállalatának (Total, Carrefour, Auchan, Saint-Gobain) dolgozói is részt vesznek a munkabeszüntetésben, csakúgy, mint banki alkalmazottak. Franciaországban az év eleje óta ismét 2 millió fölé emelkedett a munkanélküliek száma, és a statisztikai hivatal legalább 300 ezer munkahely megszűnésére számít 2009 első felében. Ezzel is magyarázható, hogy a különböző felmérések szerint a franciáknak több mint a háromnegyede jogosnak tartja az általános sztrájknapot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.