Külföld

Kampánycsend lépett életbe Szlovákiában

admin
admin

2009. 03. 19. 08:28

Kampánycsend lépett életbe csütörtökön reggel az államfőválasztás előtt Szlovákiában, amely a voksolás befejezéséig tart.

Az elnökválasztás befejezéséig, tehát szombaton este tíz óráig tilos a jelöltek propagálása. A kampánycsend idején tilos a tömegtájékoztatási eszközökben közvélemény-kutatási eredményeket közölni és bármiféle információkat közzé tenni a jelöltek ellen, illetve mellett.

Ez a tilalom érvényes mindazokra az épületekre is, ahol a választási helységek vannak. A hatályos szabályok szerint szavazásra azon szlovákiai állampolgárok jogosultak, akik a választás napjáig betöltötték 18. életévüket és az ország területén élnek. A köztársasági elnökválasztáson külföldön nem lehet szavazni. Szombaton a választási helységek reggel héttől este tíz óráig tartanak nyitva.

Pavol Paska, házelnök a választás első fordulóját március 21-re hirdette meg. Az első fordulóban abból a jelöltből lesz elnök, aki megszerzi az összes bejegyzett szavazó voksainak több mint ötven százalékát. Ha nem lesz ilyen, akkor a két legtöbb szavazatot kapott jelölt továbbjut az április 4-re kiírt második fordulóba. Ott az győz, aki több szavazatot kap. Általános a várakozás, hogy új elnök csak a második fordulóban lesz.
A legmagasabb állami tisztségért hét jelölt száll versenybe, de közülük csak kettőnek van reális esélye a győzelemre: Ivan Gasparovicnak és Iveta Radicovának.

Gasparovicot, a jelenlegi államfőt, a koalíció két legerősebb pártja az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-sociálna demokracia) és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) támogatja. Radicová a parlamenti ellenzék közös elnökjelöltje, így élvezi a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) támogatását is. A legutóbbi felmérések szerint Gasparovicot a megkérdezettek mintegy 50-55, míg Radicovát 35-40 százaléka támogatta.

A további öt jelölt támogatottsága – Zuzana Martináková (Szabad Fórum), Frantisek Miklosko (Szlovákia Konzervatív Demokratái), Milan Melník (Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom), Milan Sidor (Szlovákia Kommunista Pártja), Dagmar Bollová (független baloldali) – messze elmarad Gasparovic és Radicová támogatásától. A jelöltek a kampányra legfeljebb fejenként 132 775 eurót költhettek el. A szlovák belügyminisztérium közölte, hogy az elnökválasztás lebonyolítása 9,5 millió euróba fog kerülni. Az előző, 2004-es, választás költségei 7,16 millió eurót tettek ki.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.