Nagyvilág

Izraeli katonák a gázai háborúról

Izraeli katonák beszámolói szerint előfordultak olyan esetek, amikor védtelen palesztin civilekkel végeztek a gázai övezeti hadjárat során - derült ki a Háárec című izraeli napilap csütörtöki számából.

A Jichák Rabin meggyilkolt miniszterelnökről elnevezett katonai akadémián végzett katonák, köztük pilóták és a gyalogság tagjai még február közepén beszéltek a fenti esetekről. Dani Zamir, az akadémia igazgatója azt mondta, hogy „megdöbbentette” őket a katonák beszámolója. „Olyan incidensekről van szó, amelyek során indokolatlanul nyitottak tüzet civilekre, és olyan vandál cselekedetekről, amelyek azt jelzik, hogy a katonák úgy érezték, a palesztinokkal szemben korlátozás nélkül lehet erőt alkalmazni” – mondta Zamir az izraeli közszolgálati rádióban. Hozzátette, hogy a beszámolókat továbbította a vezérkarnak kivizsgálás céljából.

Az újságban közölt beszámolók szerint egy mesterlövész egy alkalommal tévedésből lelőtt egy palesztin nőt és annak két gyermekét, akik a katonák parancsára éppen elhagyták a házukat. A család nem értette, mit kérnek az izraeli katonák, így a felszólítás ellenére nem jobbra, hanem véletlenül balra indult el a ház előtt. A tetőn tartózkodó mesterlövésznek azonban „elfelejtettek szólni arról, hogy a palesztinokat elengedték”, és ő csak annyit látott, hogy a nő és a két gyerek átlépte azt a vonalat, amelyen túl a parancsa szerint nem engedhetett senkit.
Egy másik esetben egy parancsnok elrendelte, hogy lőjenek le egy idős palesztin asszonyt, aki 100 méterre haladt el egy izraeli katonák által elfoglalt ház mellett.

Ehud Barak védelmi miniszter védelmébe vette az izraeli katonákat, és a közszolgálati rádiónak adott interjúban leszögezte: „az izraeli hadsereg a legerkölcsösebb haderő a világon”. “Tudom, miről beszélek, mert tudom, mi történt a volt Jugoszláviában, Afganisztánban és Irakban. Természetesen előfordulhatnak kivételek, és minden állítást meg fogunk vizsgálni” – mondta Barak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik