Nagyvilág

Etnikai tisztogatás Izraelben?

Etnikai tisztogatással vádolta meg a Palesztin Hatóság csütörtökön Izraelt, miután a helyi hatóságok az elmúlt hetekben házbontási végzések tucatjait kézbesítették a zsidó állam által megszállt, arabok lakta Kelet-Jeruzsálemben.

A megszálló hatalom kormánya és a jeruzsálemi városvezetés példátlan hadjáratot indított a jeruzsálemi arab jelenlét ellen több tucat ház lebontásával és további több tucat házbontási végzés kézbesítésével – nyilatkozta Nabíl Abu Rudeina, Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője. Rudeina szerint szervezett etnikai tisztogatásról, hadjáratról van szó, amelynek célja a város elzsidósítása és az arab lakosság kilakoltatása.

A jeruzsálemi városvezetés az elmúlt hetekben házbontási végzések tucatjaiban rendelte el a megítélése szerint engedély nélkül felhúzott kelet-jeruzsálemi épületek lebontását. A palesztin lakosság fellázadt az utasítások ellen.

Izrael nagyon kevés építési engedélyt ad ki Kelet-Jeruzsálem mintegy negyedmilliós arab lakossága számára, amely a városrészt a remélt független palesztin állam fővárosává szeretné megtenni. A zsidó állam viszont azt vallja, hogy Jeruzsálem egy és oszthatatlan. Az ENSZ már szintén aggodalmának adott hangot a jeruzsálemi palesztin lakosságot sújtó izraeli intézkedések miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik