Külföld

Életfogytigot kértek az amstetteni rémre

admin
admin

2009. 03. 19. 11:46

Életfogytig tartó börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyész csütörtöki záróbeszédében az "amstetteni rémként" emlegetett Josef Fritzlre, aki csaknem 24 éven át házuk pincéjében bezárva tartotta és vérfertőző viszonyra kényszerítette a lányát. A vádlott az utolsó szó jogán bűnbánást tanúsított.

A St. Pölten-i tartományi bíróságon zajló per negyedik napján Christiane Burkheiser azzal érvelt a nyolc esküdt és a három hivatásos bíró előtt, hogy egyfelől a bizonyítási eljárás semmi kétséget sem hagyott a vádpontok megalapozottságát illetően, másfelől maga a vádlott is beismerte bűnösségét. Mindennek fényében kezdeményezte, hogy az esküdttanács az összes vádpontban mondja ki bűnösnek a hetvenhárom éves férfit.

Az ügyészség 27 oldalas vádiratában emberölést, nemi erőszakot, vérfertőzést, súlyos kényszer alkalmazását, személyes szabadság korlátozását és rabszolgasorsban tartást vetett a vádlott szemére. Ha az esküdtek valamennyi vádpontban bűnösnek találják a mérnököt, akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik. (A legsúlyosabb büntetési tételt az emberölés alapján alkalmazhatja a testület, az osztrák jogrendben ugyanis nincs lehetőség az egyes vádpontokban kiszabott büntetések összevonására.)

Az ügyész külön felhívta a figyelmet arra, hogy előző nap Fritzl is elismerte: semmit sem tett annak a csecsemőnek – egy ikerpár tagjának – az érdekében, aki megbetegedett, és háromnapos korában meghalt. (A férfi összesen hét gyermeket nemzett a tömlöcben tartott lányának, Elisabethnek.) Burkheiser értelmezése szerint az orvosi segítséghívás elmulasztásával szándékosan és tudatosan járult hozzá az újszülött halálához.
A védő, Rudolf Mayer nem Fritzl ártatlanságára alapozta beszédét, hanem arra, hogy “24 éven át mardosta a lelkiismeret-furdalás amiatt, amit tett”. Kérte az esküdteket, hogy ezt vegyék tekintetbe, amikor döntenek.

Az utolsó szó jogán a vádlott közölte, hogy teljes szívből bánja, amit a családjával művelt. “Sajnos már nem tehetem jóvá, amit elkövettem. Csupán arra lehet gondom, hogy az okozott kárt határok közé szorítsam” – mondta. Fritzl sorsáról a nyolc esküdt dönt: az ő feladatuk, hogy megállapítsák bűnösségét, vagy felmentsék a vádak alól. Amennyiben az ügyészség érvelését megalapozottnak tartják, az ítélet(ek) mértékét három hivatásos bíróval együtt határozzák majd meg. Az ítélet kihirdetése csütörtök délutánra várható.

Az ügyészség egyébként javasolta, hogy a pszichiátriai szakvélemény alapján – függetlenül a büntetőjogi ítélettől – élete végig zárják a vádlottat abnormális elítéltek számára fenntartott elmegyógyintézetbe.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.