Külföld

Az azeriek örökre újraválasztanák elnöküket

admin
admin

2009. 03. 19. 14:03

A résztvevők 91,76 százaléka támogatta az azerbajdzsáni népszavazáson azt az alkotmánymódosítást, amely egyebek között bevezeti az államfő korlátlan újraválaszthatóságát - közölte a központi választási bizottság csütörtökön, a leadott szavazatok 99,99 százalékának feldolgozása után.

A szerdai referendumon megszavazott alkotmánymódosítás alapján a 47 éves Ilham Aliyev elnök akár élete végéig hivatalban maradhat. A választási bizottság szerint a népszavazáson a bejegyzett választópolgárok 71 százaléka vett részt, ami jóval magasabb a referendum érvényességéhez feltételként szabott 25 százalékos részvételi küszöbnél.

Az azeri ellenzék csütörtökön vitatta a referendum hivatalos eredményét, és kétségbe vonta, hogy a részvételi arány valóban meghaladta az érvényességi küszöböt. Isa Gambar, a Musavat ellenzéki párt vezetője a brit hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy megfigyelőik “szabálytalanságok ezreit” jegyezték fel a népszavazás lebonyolítása során.

Ennek ellenére utcai tüntetésekre ezúttal sem szólított fel az ellenzék a hatóságok szoros ellenőrzése alatt tartott kaukázusi országban. A népszavazáson azt az alkotmányos korlátozást törölték el, amelynek értelmében ugyanaz a személy legfeljebb két egymást követő ötéves időszakra választható államfővé.

A referendum bírálói szerint ez komolyan visszaveti a demokráciát a többségében muszlim lakosságú Azerbajdzsánban, amely hatalmas olaj- és földgázkészletei, rohanó tempóban bővülő gazdasága, valamint Iránhoz való közelsége miatt a Nyugat és Oroszország számára egyaránt stratégiai jelentőséggel bír.

A kelet felől a Kaszpi-tenger által határolt egykori szovjet tagköztársaságot 1993 óta irányítja az Aliyev család. Az államfői posztra tavaly októberben 89 százalékos támogatással újraválasztott Ilham Aliyev 2003-ban vette át az ország vezetését, miután elhunyt apja, a korábbi kommunista funkcionárius Heydar Aliyev, aki tíz évig állt az ország élén, s tekintélyuralmi rendszert alakított ki.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.