Nagyvilág

XVI. Benedek: Óvszer helyett szexmentes élet

Döbbenetet váltott ki az AIDS ellen küzdők körében XVI. Benedek pápa kijelentése, miszerint az óvszerek terjesztésével nem lehet visszaszorítani a betegséget - írta szerdán a The Times című brit lap online kiadásában. A Vatikán hivatalos álláspontja szerint az AIDS elleni küzdelem legjobb módja a szexuális érintkezéstől való tartózkodás.

„Nem lehet megoldani az AIDS okozta problémákat óvszerek osztogatásával. Sőt, ez még súlyosbítja is a gondokat” – állította a katolikus egyházfő útban Kamerun felé, a repülőgépen tartott sajtótájékoztatóján. A pápa hozzátette: a betegség megfékezését az emberek „spirituális újjáéledése” tehetné lehetővé – írja az MTI.

Kevin Osborne, a Nemzetközi Családtervezés Szövetségének tanácsadója az AIDS kérdésében kifejtette: „a szexuális önmegtartóztatás és a hűség prédikálása nem oldja meg a problémát. A szakértőknek a valós helyzethez kell igazodniuk, például a pápa által meglátogatandó Angolában is, ahol súlyos az AIDS-helyzet. A pápa üzenete elidegeníti az embereket a kérdés megoldásától. Ez rémisztő. Terjeszti a megbélyegzést, és melegágyat teremt az AIDS terjedéséhez.”

Rebecca Holmes, a dél-afrikai Gyógykezelés Akciókampány egyik vezetője hangoztatta, ha a pápa komolyan gondolná az AIDS-fertőzések megfékezését, akkor inkább az óvszerekhez való szélesebb körű hozzáférésre és a tájékoztatásra összpontosítana. „Ehelyett, az óvszerek elutasítása azt jelenti, hogy számára fontosabb a dogma, mint az afrikai emberek élete.”

A The Times azt is megírta, hogy megválasztását követően a pápa kegyetlen járványnak nevezte az AIDS-et, amely nemcsak öl, hanem az afrikai kontinens gazdaságát és társadalmi stabilitását is fenyegeti. A katolikus egyházfő ugyanakkor megismételte a Vatikán óvszerekre vonatkozó tilalmát is. Akkoriban azonban még sokan bíztak abban, hogy a különleges körülményekre való tekintettel idővel majd módosítja álláspontját.

A keddi pápai kijelentés még inkább megoszthatja a katolikus egyházat, amelyben számos kérdésben vannak nézeteltérések a homoszexualitás kérdésétől a holokauszt tagadásáig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik