Nagyvilág

A szlovák elnök büszke magára

Ivan Gasparovic szlovák államfő kedden este azt állította, hogy senki sem tett annyit a feszült szlovák-magyar viszony enyhítése érdekében, mint éppen ő.

“Senki sem tett olyan sokat a szlovák-magyar feszültség enyhítése érdekében az elmúlt hónapokban, mint én” – jelentette ki Gasparovic a Joj szlovák kereskedelmi televízió választási vitaműsorában, amelyben a felmérések alapján négy legnagyobb támogatásnak örvendő elnökjelölt vett részt. Gasparovic formálisan független jelölt, de nyílt támogatást kap az Irány-Szociáldemokráciától és a Szlovák Nemzeti Párttól, tehát a koalíció két legerősebb pártjától.

A szlovák államfő szerint a szlovák-magyar viszony számos területen gyakorlatilag problémamentes, csupán a politikában tapasztalható “idegesség”. Azt mondta, hogy az elégedetlenséget a szlovákiai magyarok helyzetével alapvetően a Magyar Koalíció Pártja “szítja”, s a problémák gyökereit az MKP-ban kell keresni. Bírálta Iveta Radicovát, a szlovákiai ellenzék közös jelöltjét amiatt, hogy a dél-szlovákiai magyarok között a Magyar Koalíció Pártjának politikusaival kampányol.

“Nem titkolom, hogy az ellenzék közös jelöltje vagyok, tehát az MKP jelöltje is” – mondta a vitaműsorban a támadásokra Radicová. Kifejtette: nem az egyszerű magyar emberekkel van baj, hanem a politikusokkal. A szlovákiai magyarok 70 százaléka szerinte büszke hazájára.

A szlovák elnökválasztás első fordulóját szombaton tartják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik