Nagyvilág

“Örökre” elnök maradna az azeri államfő

Azerbajdzsánban az elnök korlátlan újraválaszthatóságáról szavaznak. Az egykori szovjet köztársaságot 1993 óta irányítja az Aliyev család. Az államfői posztra tavaly októberben 89 százalékos támogatással újraválasztott Ilham Aliyev a korábbi kommunista funkcionáriusnak, Heydar Aliyevnek a fia, aki tíz évig állt az ország élén, s tekintélyuralmi rendszert alakított ki.

Az alkotmány módosításáról kiírt népszavazás legfőbb tétje, hogy a választók támogatják-e az államfő korlátlan újraválaszthatóságának bevezetését. A szavazáson Ilham Aliyev elnök is leadta voksát a főváros, Baku központjában lévő egykori középiskolájában. A szavazóhelyiségbe felesége és idősebb lánya kíséretében érkező államfő azonban nem nyilatkozott a sajtónak.

Az olajban rendkívül gazdag kaukázusi ország ellenzéki pártjai a referendum bojkottjára szólítottak fel, abban a reményben, hogy híveik távolmaradásával esetleg sikerül az érvényességhez szükséges 25 százalék alá szorítani a részvételt.

A központi választási bizottság várhatóan röviddel a szavazás – közép-európai idő szerint 16 órakor esedékes – lezárulta után közzéteszi az eredményeket.

Ilham Aliyev azeri elnök leadja voksát Bakuban az alkotmány módosításáról kiírt népszavazáson (fotó: MTI/EPA)

Ilham Aliyev azeri elnök leadja voksát Bakuban az alkotmány módosításáról kiírt népszavazáson (fotó: MTI/EPA)

A lakosság több mint felét kitevő, 4,8 millió választásra jogosult állampolgár a szavazófülkékben az alaptörvény mintegy negyven különböző módosításáról foglalhat állást, melyek közül a legjelentősebb eltörölné azt a korlátozást, hogy ugyanaz a személy legfeljebb két egymást követő ötéves időszakra választható államfővé.

Bírálói szerint ez a módosítás komolyan visszavetné a demokráciát a többségében muszlim lakosságú Azerbajdzsánban, amely hatalmas olaj- és földgázkészletei, rohanó tempóban bővülő gazdasága, valamint Iránhoz való közelsége miatt a Nyugat és Oroszország számára egyaránt stratégiai jelentőséggel bír.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik