Nagyvilág

Nincs elég orvos Székelyföldön

Állandósulni látszik az orvoshiány a Székelyföldön. Hargita és Kovászna megyében összesen öten jelentkeztek a meghirdetett 122 állásra - derül ki a Krónika című kolozsvári napilap összeállításából.

Hargita megyében csupán két orvos jelezte, hogy részt vesz az egészségügyi minisztérium által meghirdetett versenyvizsgán, pedig 55 üres orvosi állást szerettek volna betölteni. A megyében a legnagyobb gond a sürgősségi osztályon van, ahol senki sem jelentkezett a 14 szabad állásra, holott ezen az osztályon egyetlen szakorvos sem dolgozik, a többi részleg orvosai látják el a sürgős eseteket.

„Úgy boldogulunk, ahogy tudunk, minden orvos pluszmunkát vállalt, hogy lefedjük a sürgősséget is. Más intézmények orvosaitól is segítséget kértünk, akik szintén vállaltak havi három-négy ügyeletet” – nyilatkozott a lapnak Csíki Csongor, a sürgősségi osztály vezetője. A Hargita megyei kórházak nem vonzóak a frissen végzett orvosok számára, akik inkább a jobban felszerelt intézményeket, egyetemi klinikákat részesítik előnyben. Szakorvosok hiányában a betegek zöme a szomszédos megyékbe jár vizsgálatra, illetve műtétre.

Kovászna megyében hárman jelentkeztek a 67 meghirdetett állásra. Egy urológus és egy ortopéd szakorvos a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórházban, míg egy ideggyógyászatra szakosodott rezidens az előpataki (Valcele) szanatóriumban dolgozna. Itt is a sürgősségen van a legnagyobb hiány, csak a mentőszolgálatnál 12 orvosra lenne szükség – olvasható a Krónika internetes oldalán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik