Nagyvilág

Elismerte bűnösségét az “amstetteni rém”

Az ellene beterjesztett összes vádpontban bűnösnek mondta magát szerda reggel a St. Pölten-i bíróságon az „amstetteni rémként" emlegetett Josef Fritzl, aki csaknem 24 éven át házuk pincéjébe bezárva tartotta és vérfertőző viszonyra kényszerítette lányát.

A 73 éves férfi váratlan bejelentését perének harmadik napján tette. Korábban – teljesen vagy részben – csak a nemi erőszak, a vérfertőzés, a súlyos kényszer alkalmazása és a személyes szabadság korlátozása vádjában ismerte el bűnösségét, a gondatlanságból elkövetett emberölésben és a rabszolgasorsban tartásban nem. A tárgyalást vezető bíró kérdésére most elmondta, hogy lánya, Elisabeth 11 órás, felvételről lejátszott tanúvallomása késztette álláspontjának megváltoztatására.

Az eredetileg ötnaposra tervezett per hétfőn kezdődött az alsó-ausztriai székvárosban, St. Pöltenben. Maga az ügy, amely világszerte nagy port vert fel, tavaly áprilisban pattant ki. Akkor derült fény arra, hogy a végzettségét tekintve mérnök Fritzl hét gyermeket nemzett az idén negyvenhárom éves Elisabethnek. Az egyik csecsemő – egy ikerpár tagja – azonban háromnapos korában megbetegedett és meghalt, holttestét a férfi saját bevallása szerint egy kályhában elégette. Elisabeth és három gyermeke az apjuk által épített föld alatti tömlöcben sínylődött tavaly tavaszig, anélkül, hogy valaha is láttak volna természetes fényt. Három másik gyereket – két lányt és egy fiút – a “nagyszülők” magukhoz vettek: ők úgy nőttek fel, hogy még csak nem is hallottak testvéreikről.

Josef Fritzl arcát eltakarva érkezik a bíróságra (fotó: MTI/EPA)

Josef Fritzl arcát eltakarva érkezik a bíróságra (fotó: MTI/EPA)

Az ügyész és a védő nyitóbeszédének hétfői elhangzása után a tárgyalás zárt ajtók mögött folytatódott. Az eljárás keretében felvételről lejátszották az esküdteknek Elisabeth tavaly rögzített vallomását, amellyel egyszersmind – az egyes részletekre is kiterjedően – szembesítették a vádlottat. Szerdán a sajtó képviselői ismét jelen lehettek a tárgyalóteremben, ahol az esküdttanács a szakértői véleményeket hallgatja meg.
Fritzl sorsáról nyolc esküdt dönt: az ő feladatuk, hogy megállapítsák bűnösségét, vagy felmentsék a vádak alól.

Amennyiben az ügyészség érvelését megalapozottnak tartják, az ítélet(ek) mértékét három hivatásos bíróval együtt határozzák majd meg. Az ítélethozatalra valószínűleg már csütörtökön sor kerül. Beismerő vallomása fényében a vádlott büntetése akár életfogytig tartó börtön is lehet. Az áldozatok előre közölték, hogy saját érdekükre hivatkozva nem kívánnak sem tanúskodni, sem megjelenni a tárgyaláson. Hivatalos forrásokból nem erősítették meg a Kurier osztrák lap szerdai közlését, amely szerint Elisabeth ennek ellenére – a nyilvánosságot kijátszva – kedden mégis felbukkant a tárgyalóteremben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik