Külföld

Basescu kikelt Sólyom ellen

admin
admin

2009. 03. 18. 07:22

Sólyom László köztársasági elnök nem tartja tiszteletben Románia alkotmányát. A magyar tisztségviselőket szívesen látják ugyan Romániában, de senki ne tegyen olyan nyilatkozatokat, amelyek ellentétesek a román alaptörvénnyel – közölte későn este adott televíziós interjújában Traian Basescu. A román államfő szerint az „önkormányzat” kifejezés fordítási hibáját hazánk későn korrigálta.

A Realitatea hírtelevízióban adott interjújában Basescu elmondta: a magyar fél leszállási engedélyt kért gépe számára március 15-re, hogy részt vehessen Hargita megye önkormányzatának meghívására. Ez utóbbi intézmény nevét Basescu is a szó szerinti fordítás-változatban mondta (“autoguvernare”).

Mivel a megyei önkormányzatokat Romániában “tanácsnak” – consiliu – nevezik, a szó szerinti fordítás az elmúlt napokban félreértésre adott okot a román fél számára, amely azt hihette, hogy a magyar fél valamiféle “önkormányzásra”, “autonómiára” utalt.

A magyar félnek tudnia kellett volna, hova jön, nem jöhetnek a Hargitai önkormányzathoz (autoguvernare), de a megyei tanácshoz igen – mondta Basescu. A riporternek arra a közbevetésére, hogy a magyar fél közben kijavította a szöveget, a román államfő kijelentette: túl későn tette, mivel a berepülési engedélyt addigra már visszavonták.

Basescu szerint Sólyom László gyakran látogat Romániába, és gyakran tesz olyan nyilatkozatot, amely nem tartja tiszteletben Románia alkotmányát. Ezt tette a magyar államfő az ő jelenlétében tavaly októberben, amikor udvariasságból Székelyföldön fogadta őt – fűzte hozzá. Emlékeztetett: az akkori csíkszeredai beszédében is világosan kifejtette a román álláspontot az autonómia kérdésében, vagyis már akkor is leszögezte, hogy Románia minden településén egyforma autonómiára van szükség.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.