Külföld

A románok nem akarták korlátozni Sólyomot

admin
admin

2009. 03. 17. 18:28

Magánlátogatásokat csak olyan módon lehet bejelenteni és megszervezni, hogy az tiszteletben tartsa az adott ország törvényeit és a diplomáciai szokásjogot - olvasható a román külügyminisztérium kedden kiadott közleményében.

Az Agerpres hírügynökségen keresztül közzétett dokumentumban a minisztérium leszögezi: a román félnek nem állt és nem áll szándékában korlátozni a magyar hivatalos személyek romániai magánlátogatásait, teljes mértékben tiszteletben tartják a szabad helyváltoztatáshoz való jogot. Ugyanakkor az ilyen jellegű magánlátogatásokat csak olyan módon lehet bejelenteni és megszervezni, hogy az tiszteletben tartsa az adott ország törvényeit és a diplomáciai szokásjogot – áll a közleményben.

Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete kedden találkozott Bogdan Mazuru román külügy államtitkárral, aki ismertette partnerével Bukarest álláspontját ebben a kérdésben. A dokumentum szerint egyetértettek abban, hogy a román-magyar viszonyt a kölcsönös megértés jellemzi, ezt a célt az idők során a két állam hatóságainak, civil szervezeteinek a közös erőfeszítései révén sikerült megvalósítania, beleértve a magyar és a román kisebbség közreműködését is.

Románia és Magyarország stratégiai partnerségi viszonyban van egymással, közösek és pragmatikusak az érdekeik, ezeket szorosan egyeztetik az Európai Unió és a NATO keretein belül. A román külügyminisztérium úgy látja, hogy ezeket a lépésről lépésre megvalósított közös sikereket meg kell szilárdítani. Mindkét fél eltökélt abban, hogy az őket összefűző európai szellemben folyatassák a Bukarest és Budapest közötti stratégiai partnerségi kapcsolatok pozitív építési folyamatát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.