Nagyvilág

Lemondott a madagaszkári elnök

Lemondott tisztségéről Marc Ravalomanana madagaszkári elnök, és átadta a hatalmat a fegyveres erők rangidős főtisztjének, Hyppolite Ramaroson tengernagynak - közölte az elnök szóvivője.

Az államfő néhány perccel azután írta alá az erre vonatkozó rendeletet, hogy Andry Rajoelina ellenzéki vezető bevonult a madagaszkári hadsereg által a fővárosban előző nap elfoglalt elnöki palotába – mondta egy neve elhallgatását kérő diplomata. Korábban Ravalomanana szóvivője útján cáfolta azt a rádiójelentést, amely szerint lemondott tisztségéről.

Andry Rajoelina több ezer híve kíséretében a Május 13. térről érkezett meg a palotába, ahol a katonák üdvözlése fogadta. A magát a szigetország tényleges vezetőjének tekintő Rajoelina előzőleg a téren tartott nagygyűlésen köszönetet mondott a hadseregnek a palota elfoglalásáért. Mintegy tízezer ember előtt bejelentette, hogy Marc Ravalomanana elnök nyolc minisztere benyújtotta neki lemondását.

A madagaszkári hadsereg kedden három, géppuskával felszerelt páncélozott járművet, három teherautót és több száz, vörös sapkát viselő katonát vezényelt az antananarivói elnöki palotához. A kisebb csoportokra oszló, többnyire fesztelenül viselkedő katonák az épületben és az előtt tartózkodtak.

Az államfő korábban a főváros közelében fekvő egyik palotába húzódott vissza, s az összesen mintegy ötszáz fős, alapvetően kézi fegyverekkel felszerelt elnöki testőrség védi, amelyből azonban az elmúlt napokban többen dezertáltak katonai források szerint. Az elnöknek hátat fordító madagaszkári fegyveres erők – a hadsereg, a csendőrség és a rendőrség – mintegy 28 ezer embert számlálnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik