Nagyvilág

Vizsgálati fogságban marad a Gripen lobbistája

Egy hónappal meghosszabbította hétfőn az illetékes bécsi tartományi bíróság Alfons Mensdorff-Pouilly ismert osztrák fegyverkereskedelmi lobbista vizsgálati fogságban tartását, aki az Eurofighter- és a Gripen-gépek gyártásában egyaránt érdekelt British Aero Space (BAE) fegyverkonszern tanácsadója volt.

Az anyai ágon magyar származású grófot – Maria Rauch-Kallat volt néppárti egészségügyi miniszter férjét – február végén helyezték előzetes letartóztatásba pénzmosás gyanújával. Burgenlandi birtokán, Luisingban vették őrizetbe.

A bíróság azzal indokolta a meghosszabbítást, hogy továbbra is fennáll a lehetőség, hogy az arisztokrata megpróbálja eltüntetni a nyomokat, esetleg megszökik.

Mensdorff-Pouilly az Eurofighter- és a Gripen-gépek gyártásában egyaránt érdekelt British Aero Space (BAE) fegyverkonszern tanácsadójaként tevékenykedett. A hatalmas termetű gróf ellen hosszú ideje, 2007 vége óta nyomoznak a brit és svéd hatóságok. Azzal gyanúsítják, hogy megbízója, a BAE érdekében politikusokat vesztegetett meg Csehországban és Ausztriában. Az előbbiben a Gripenek megvételét igyekezett előmozdítani, az utóbbiban az Eurofighterek ügyét egyengette. Az osztrák és a svéd sajtó korábban a magyar szálat is emlegette.

Az osztrák bűnüldöző szervek tavaly kapcsolódtak be a vizsgálatokba. Londoni megkeresésre házkutatásokat tartottak a lobbista bécsi irodáiban és a magyar határ közelében fekvő kastélyában. Októberben maguk a brit hatóságok vették őrizetbe, kihallgatták, majd rövid idő után elengedték.

A bécsi tartományi ügyészség korábban közölte, hogy a mostani eljárás nem kötődik közvetlenül a megvesztegetési vádakhoz. A testület szóvivője megerősítette a Profil hírmagazin értesülését, amely szerint a gróf állítólag 13 millió eurót kapott a BEA cégtől szolgálatai fejében. Hogy pontosan miért, mely üzletkötésekért, az még a nyomozás tárgyát képezi. A hatóságok feltételezése szerint azonban a kifizetések egy részét hamis bizonylatokkal és számlákkal próbálta igazolni. Az ügyészség nem zárja ki, hogy pénzmosás történt.

Januárban felmerültek olyan gyanúk is, hogy Mensdorff-Pouilly szándékosan félrevezette az osztrák parlament vizsgálóbizottságát, amely az Eurofighterek megvásárlásának belpolitikai botrányba fulladt ügyét vette górcső alá. Ugyanis szemtanúként történt meghallgatásakor azt állította, hogy egyetlen cseh politikust sem környékezett meg, nem is fizetett senkinek. Nem sokkal később egy rokona azonban feljelentette, mert nem utalt át neki egymillió eurót: a pénzt állítólag cseh politikusokkal szervezendő találkozókért ajánlotta fel az illetőnek.

A gróf ügyvédjén keresztül mind a pénzmosási, mind a megvesztegetési vádakat visszautasította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik