Nagyvilág

Az új izraeli külügyminiszter megsemmisítéssel fenyeget

A Gázai övezetet uraló Hamasz-kormányzatot meg kell semmisíteni, Izraelnek pedig ellenőriznie kell a palesztinok lakta övezet és Egyiptom határát - mondta Avigdor Lieberman, az izraeli külügyminiszteri tisztség szélsőjobboldali várományosa egy hétfői interjúban.

A szélsőjobboldali politikus az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy Izrael közelmúltbeli gázai offenzívája nem eredményezett egyértelmű győzelmet a területet uraló Hamasz palesztin iszlamista mozgalom felett. A katonai műveleteket a hivatalából hamarosan távozó, Ehud Olmert vezette kormány indította meg, hogy véget vessen az övezetből Izraelre mért palesztin rakétacsapásoknak, illetve az övezetbe irányuló fegyvercsempészetnek.

Lieberman úgy látja, hogy a Hamasz nem vesztette el csapásmérő képességét, a Gázai övezet pedig iráni hídfőállás maradt. Izrael továbbra sem gyakorol ellenőrzést az övezet és Egyiptom határán fekvő rafahi átkelő, illetve az övezetet és Egyiptomot elválasztó keskeny földsáv, a Philadelphi-folyosó felett. A Hamasz helyreállította a földsáv alatt húzódó (Izrael által az offenzíva idején lebombázott) alagutakat, amelyeken keresztül felújította a fegyvercsempészetet, s Lieberman szerint ezt a csorbát ki kell köszörülni.

Az izraeli vezető szerint a Hamasznak nincs joga semmilyen feltételt szabni a tűzszünethez, feltétel nélkül meg kell adnia magát, le kell tennie a fegyvert és szabadon kell engednie a fogságában sínylődő Gilád Salit izraeli katonát. Lieberman úgy véli, hogy a Hamász feletti győzelem “óriási befolyást” gyakorol majd a nemzetközi helyzetre, s amint visszaverik a közel-keleti térségben az iszlamista szélsőségeseket, azok más országokban is “behúzzák a farkukat”.

A politikus az izraeli-palesztin konfliktus rendezésének célját a zsidó állam biztonságának szavatolásában és a palesztin önkormányzati területek (a Hamász uralta Gázai övezet és a Mahmúd Abbász palesztin elnök által irányított Ciszjordánia) gazdaságának fellendítésében jelölte meg, de a palesztinoknak előbb ki kell egyezniük egymással.

A moldovai születésű, az egykori Szovjetunóból bevándorolt Lieberman szólt arról is, hogy az orosz-izraeli kapcsolatokat a stratégiai partnerség szintjére kell emelni.

Lieberman pártja, a szélsőjobboldali Jiszráél Béténu vasárnap éjjel koalíciós megállapodást kötött a jobboldali Likuddal, s az egyezség értelmében öt minisztériumnak, köztük a külügyi tárcának az irányítására számíthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik