Nagyvilág

Megrongálták Petőfi ungvári szobrát

Vasárnapra virradó éjszaka ismeretlen tettesek megrongálták Petőfi Sándor ungvári szobrát. Az Ukrajnai Magyarok Demokratikus Közössége az emlékmű mellett készül vasárnap délután megtartani központi március 15-i megemlékezését.

Vasárnap hajnalban járókelők fedezték fel, s értesítették az ukrajnai magyar érdekvédelmi szervezetek illetékeseit arról, hogy szombat éjszaka ismeretlen tettesek fehér festékkel leöntötték Petőfi Sándornak a kárpátaljai megyeszékhelyen álló szobrát. A költő nevét viselő téren vasárnap délután 4 órától tartja március 15-i központi ünnepségét az Ukrajnai Magyarok Demokratikus Közössége. A szobor meggyalázásának ügyében az UMDSZ rendőrségi feljelentést tett.

A meggyalázott szobor (fotó: MTI)

A meggyalázott szobor (fotó: MTI)

Egyetlen hét alatt ez már a harmadik eset, hogy magyar emlékművet gyaláztak meg Kárpátalján – feltehetően ukrán nacionalista beállítottságú elkövetők. Egy hete a vereckei magyar honfoglalási emlékművet rongálták meg és mázolták be magyarellenes jelszavakkal és horogkeresztekkel, nem sokkal később pedig a Munkács határában álló, s az 1849-es podheringi csata emlékét megörökítő obeliszk ruszin nyelvű emléktábláját törték össze ismeretlen elkövetők.

A magyar emlékművek elleni támadások egybeesnek a tiszavirág-életű Kárpát-Ukrajna elnevezésű államformáció 1939. március 15-i kikiáltásának 70. évfordulójával. A szélsőséges Ukrán Nacionalisták Szervezete (OUN) egyébként szintén vasárnap tartja ezzel kapcsolatos megemlékezését Ungváron.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik