Nagyvilág

Új Szó: nádpálcás nyelvpallérozók Szlovákiában

Nem a szlovák nyelv védelme, hanem a magyarok megszorongattatása a célja a az államnyelv megszigorításáról hozott szlovák kormánydöntésnek - véli az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szombati kommentárjában.

Az euró szót ragozni képtelen Stúr-klónok, azaz a legerősebb szlovákiai kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia miniszterei bekeményítettek: elfogadták az államnyelvtörvény súlyos pénzbírságokkal szigorított verzióját. Az akár 5000 euróval is büntethető nyelvi vétség tehát súlyosabb bűntett, mint ha valaki ittas állapotban ül a volán mögé – mutat rá az újság.

“Természetesen ne legyenek illúzióink, a Fico-kabinet legújabb, 19. századot idéző döntése nem a szlovák ékesszólás magasabb szintre történő emelését szolgálja, hanem a magyarok által lakott települések megszorongattatását célozza. Nehogy már valamilyen közlöny vagy hangos hirdetés kizárólag magyarul legyen tálalva! Mindent először szlovákul kell közzétenni – harsogják a Horthy Miklóstól hirtelen allergiát kapó nemzetiek” – szögezi le az Új Szó.

“A meciari korszakban Szlovákia sötét lyuknak számított, napjainkban annyiban javult a helyzet, hogy a sötét lyuk a kormánykoalíció képviselőinek fejébe költözött” – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik