Nagyvilág

Packáztak a határon Sólyommal

Sólyom László köztársasági elnök konvojának minden autóját és kíséretének minden tagját egyesével ellenőrizték a magyar-román határon. Göncz Kinga szerint barátságtalanul bánt Románia az államfővel, egy lap úgy véli, diplomáciai irat félrefordítása lehet a konfliktus oka. Sólyom szerint a legfontosabb, hogy együtt ünnepelhetett az erdélyi magyarokkal.

A távirati iroda úgy értesült, hogy a román oldalon az átléptetés csaknem negyed órán át tartott, s a román határrendészek a konvoj minden gépkocsiját külön-külön ellenőrizték, beleértve az elnöki autót is. A magánlátogatásra utazó Sólyom László köztársasági elnök és kísérete minden tagjától egyenként kérték el az úti okmányokat ellenőrzésre.

Göncz: barátságtalan a lépés

Nemcsak technikai kérdések állhatnak annak hátterében, hogy Sólyom László államfő gépe nem kapott leszállási engedélyt Erdélyben – mondta a külügyminiszter. Göncz Kinga információi szerint a román határon csak rutinellenőrzésen esett át szombaton az elnöki autókonvoj.

“A magyarázat egyelőre a technikai magyarázat, illetőleg az erre való hivatkozás. Azért természetesen azt gondoljuk, hogy nem csak erről szól a történet. (…) Ha valóban arról szól a történet, hogy nem szívesen látják a magyar elnököt egy magyar nemzeti ünnep alkalmából, az elfogadhatatlan” – mondta Göncz Kinga, aki szerint elképzelhető, hogy a történésekben szerepet játszik a most zajló romániai elnökválasztási kampány.

Marfó Béla, Sólyom László és Tőkés László (Fotó: MTI)

Markó Béla, Sólyom László és Tőkés László (Fotó: MTI)

Barátságtalan lépés volt a román fél részéről a leszállási engedély megtagadása. A Külügyminisztérium egyelőre nem kapott megnyugtató magyarázatot erre – nyilatkozta a külügyminiszter a távirati irodának.

Félrefordították a levelet?

“Egy félreértelmezett kifejezés” miatt vélték úgy a román hatóságok, hogy nem alkalmas Sólyom László magyar köztársasági elnök március 15-i csíkszeredai látogatása – vélte szombati számában az Evenimentul Zilei című román napilap.

Sólyom és Basescu februárban jóban voltak (Fotó: MTI)

Sólyom és Basescu februárban jóban voltak (Fotó: MTI)

A Románia kötekedik Magyarországgal című tudósításban a bukaresti újság azt írta: a Magyar Köztársaság bukaresti nagykövetsége a román külügyminisztériumot Sólyom László március 15-re tervezett csíkszeredai látogatásáról értesítő levelében úgy fogalmazott, hogy a magyar államfő a Hargita megyei és a csíkkozmási önkormányzat által szervezett ünnepségeken vesz részt.

A lap szerint az önkormányzat kifejezést szó szerint fordították románra, így a dokumentumban a román “autoguvernare” szó szerepelt. Romániában ugyanakkor a helyi és megyei önkormányzati szerveket tanácsnak – consliu – nevezik. A lap szerint a román hatóságok azzal érveltek, hogy érzékeny téma Székelyföld területi autonómiája, és ezért tanácsolták Sólyom Lászlónak, hogy ne jöjjön most Romániába.

Sólyom: a legfontosabb, hogy együtt vagyunk

Nemzeti ünnepet államilag nem lehet sem elrendelni, sem eltörölni, az csak akkor lesz ünnep, ha a nép a szívébe fogadja; a nemzeti ünnep, olyan, mint minden nagy mű: akkor képes hatni századokon át, ha az utódok mindig a megfelelő kérdéseket teszik fel – mondta ünnepi beszédében a székelyföldi Nyergestetőn Sólyom László.

“A legfontosabb, hogy együtt vagyunk. A legfontosabb, hogy minden akadály ellenére együtt ünnepelünk. Március 15-ét, augusztus 20-át és október 23-át az egész világon megünneplik a magyarok. Ez mindig az együttlét, közösségünk megélésének örömteli alkalma. Ilyenkor felemelő érzés átélni magyar voltunkat”. “Jó magyarnak lenni, itt a Nyergestetőn, a magyar szabadság megszentelt emlékhelyén” – mondta az államfő.

Az ünneplés helyszínére utalva Sólyom László felidézte: az 1800-as évek végén a Csíkkászonból Bukarestbe elszármazottak késztetést éreztek, hogy szülőfalujuk mellett magas emlékkeresztet állíttassanak az elesett székely hősöknek. A nyergestetői csata emléke, és főleg annak tanulsága egységbe fogja a csíki székelyeket, erőt ad számukra – mondta.

“Szokták mondani, hogy a magyarok vereségeiket ünnepelik meg. Nem így van: itt is arra emlékezünk, hogy vannak helyzetek, amikor nem lehet tovább visszavonulni. Amikor neki kell vetni a hátat egy sziklának, egy fenyőnek, s szembe kell fordulni az ellenséggel” – állapította meg az államfő, aki felhívta ugyanakkor a figyelmet 1848 másik arcára is, vagyis a jogi útra, a törvényekre, amelyekkel a pesti forradalommal egy időben ment az Országgyűlés küldöttsége az uralkodóhoz.

Az államfő eredetileg vasárnap utazott volna Erdélybe, hogy Nyergestetőn részt vegyen egy kopjafaavatáson, majd Csíkszeredában az ottani március 15-i ünnepségen. Gépe Marosvásárhelyen szállt volna le, onnan utazott volna tovább az említett helyszínekre. A román légügyi hatóságok azonban visszavonták a köztársasági elnök gépének leszállási engedélyét. Előzőleg a román külügyminisztérium szóbeli jegyzékben fejezte ki aggályát az államfő március 15-re tervezett székelyföldi látogatása miatt. Emiatt Sólyom László nyergestetői programját szombatra tette át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik