Nagyvilág

Obama írt a magyaroknak

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc örökségét, valamint az Egyesült Államok és Magyarország közötti barátságot méltatta Barack Obama amerikai elnök a magyar nemzeti ünnep alkalmából írott üdvözletében.

Az MTI-hez az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) – a legnagyobb befolyású amerikai magyar érdekképviseleti csoport – által az ünnep előestéjén eljuttatott köszöntőben Obama a magyar történelem egyik mérföldkövének, valamint a szabadságért vívott küzdelem egyik, jelentős fejlődést elindító pillanatának nevezte az 1848-as forradalmat, amelynek öröksége továbbra is ösztönzően hat.

E történelmi eseményre visszaemlékezve az amerikai elnök méltatta a két ország közötti barátságot. “Közös értékek és célok mentén a magyarok és amerikaiak rengeteg, kölcsönös érdeklődésre számot tartó ügyben működtek együtt. Magyarország NATO-csatlakozásának 10. évfordulóján nagyra értékeljük a magyar nép felbecsülhetetlen értékű hozzájárulását e nagyszerű szövetséghez, valamint a válságok megoldásához szerte a világban” – áll az üdvözletben.

Barack Obama kiemelte, hogy a két ország közötti barátságot tovább erősítette az Egyesült Államokban élő magyar közösség. “Joseph Pulitzer írásaitól kezdve a néhai Tom Lantos kongresszusi képviselő tevékenységéig amerikai magyarok nemzedékei erősítették az Egyesült Államok hírnevét és kultúráját” – áll a Fehér Házban március 15-ével keltezett, Obama elnök által aláírt üdvözletben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik