Nagyvilág

Fico magyarkomplexusban szenved

Az a gyakoriság, amellyel Robert Fico válságkommunikációjába a Magyarország kifejezést felvette, sejteti, hogy a sikeresebb ország kormányfőjének pozícióját nagyon élvezi - állítja jegyzetében a Sme című szlovák napilap.

Az a tény, hogy a parlament európai bizottságában közvetetten jelezte: a szlovák kormány nem fogja támogatni az euróövezetbe való belépésre irányuló magyar igyekezetet, a durva inkorrektség és rosszakarat jele a szomszéd iránt, aki semmi rosszat nem tett Szlovákiának” – írja Peter Schutz, a mértékadó napilap szerzője.

A múltban, amikor Fico mostani koalíciós partnereinek (Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom és a Szlovák Nemzeti Párt) köszönhetően a szlovák politika éppen olyan „fekete lyuk” volt Közép-Európában, mint ma a magyar gazdaság, Budapest támogatta Szlovákia integrációs törekvéseit az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozásra. Természetesen a feltételek teljesítése mellett, mert anélkül nem lehetséges – mutat rá Schutz.

Akkor Szlovákia nem teljesítette a koppenhágai kritériumokat, ma Magyarország nem teljesíti a maastrichtiakat. Tény azonban, hogy a kritériumokat senki sem változtatta meg, mindenkinek teljesítenie kell ezeket, így az euróövezetbe belépni akaró országok (Fico általi) „lekáderezése” nemcsak tárgytalan, de „újabb bizonyítéka annak, hogy a magyarkomplexus Fico fejében a nemzetközi válság idején sem alszik”. Mindez csak azt bizonyítja, hogy Ficónak nem volt, és nincs szomszédságpolitikája.

Fico kárörvendése és magas lóról való beszéde ráadásul rövidlátó is, mert ma még senki sem tudja, hogyan végződik a gazdasági válság okozta hullámverés – mutat rá a szlovák lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik