Külföld

Kártérítésre ítélték Oroszországot

admin
admin

2009. 03. 12. 20:40

Több mint félmillió eurós kártérítés megfizetésére ítélte Oroszországot csütörtökön az Emberi Jogok Európai Bírósága Csecsenföldön elkövetett bűntettek miatt.

A bíróság döntése értelmében Moszkvának összesen 531 ezer eurót kell fizetnie 13 eltűnt – és feltételezhetően meggyilkolt – csecsen férfi családtagjainak. Az áldozatoknak 2001 és 2003 között veszett nyoma orosz biztonsági erők csecsenföldi rajtaütései során.

Az Emberi Jogok Európai Egyezménye betartása felett őrködő testület kimondta: Oroszország a felelős a szóban forgó férfiak eltűnéséért. A családok által bemutatott bizonyítékok alapján az áldozatokat „minden kétséget kizáróan” halottnak lehet tekinteni, mert az orosz hatóságok nem tudták ennek ellenkezőjét bizonyítani. A bírósági határozat szerint Oroszország nem vizsgálta ki megfelelően az áldozatok eltűnésének körülményeit.

Moszkva három hónapon belül fellebbezhet az ítélet ellen, azután a határozat jogerőssé válik, jóllehet az Emberi Jogok Európai Bíróságának nincsenek eszközei az ítéletek kikényszerítésére. Több tucatnyi hasonló, a Csecsenföldön elkövetett bűntettekkel kapcsolatos ügy van még folyamatban a strasbourgi testület előtt. Csecsen áldozatok rokonai javára a bíróság már több alkalommal ítélt meg kártérítést.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.