Nagyvilág

Gyurcsány erősítené a politikai együttműködést a NATO-ban

Gyurcsány Ferenc rendkívül fontosnak tartja a NATO-nak mint politikai és biztonsági szövetségnek a megerősítését, ugyanis ezek a kérdések egyre hangsúlyosabbak lesznek a következő évtizedekben.

Erősíteni kell a politikai együttműködést a NATO-ban az új kihívások miatt – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Tíz év NATO: tíz év biztonság című konferencián. Napjaink legtöbb biztonsági kihívása nem kezelhető katonai eszközökkel. Ezek között van az energiabiztonság, a klímaváltozás, az édesvízkészletek problémája, valamint a migráció. A terrorizmus kérdésében azonban a NATO katonai feladatai tartósan fennmaradnak – hangsúlyozta.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Magyarország elkötelezett és lelkes támogatója a NATO-bővítésének a nyugat-balkáni országokkal. Minél előbb be kell fejezni ezt a folyamatot, ez Európa és a világ érdeke is – mutatott rá. Egyetért a NATO főtitkárával abban, hogy az új tagországok nem egyszerűen haszonélvezői kívánnak lenni a biztonsági együttműködésnek, hanem ahhoz hozzá kívánnak járulni.

Magyarország jelentős erőfeszítéseket tett azért, hogy nemzetközi missziókban részt vegyen. Kiemelte, hogy Magyarország fent kívánja tartani külföldi szerepvállalásait; a legkézzelfoghatóbb hozzájárulás a NATO közös céljainak megvalósításához, hogy úgy alakítja a honvédség képességeit és kapacitásait, hogy tartósan képes legyen részt venni ezekben a missziókban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik