Külföld

Észak-Korea bejelentette a rakétaindítást

admin
admin

2009. 03. 12. 14:46

Észak-Korea csütörtökön több nemzetközi szervezetet tájékoztatott arról, hogy április 4-e és 8-a között "távközlési műholdat" bocsát fel. Szakértők szerint Phenjan valójában nagy hatótávolságú rakétát tesztel. A hírre Washington újabb szankciókat helyezett kilátásba Észak-Koreával szemben.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea azt gyanítja Phenjannak egy tervezett műholdfelbocsátásra vonatkozó korábbi, de kevésbé konkrét bejelentése alapján, hogy a kommunista ország valójában nagy hatótávolságú rakétát tesztel, és ezzel megsérti az ENSZ 2006-ban hozott határozatát, amely eltiltotta Phenjant a további nukleáris kísérleti robbantásoktól és ballisztikus rakétával végrehajtott kísérletektől.

Nem marad következmény nélkül

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerdán közölte, hogy ha Észak-Korea kísérletet hajtana végre nagy hatótávolságú rakétával, akkor az következményeket vonhat maga után, egyebek között Washington kérheti az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT), hogy szigorítsa a Phenjan ellen érvényben lévő szankciókat vagy hozzon új büntetőintézkedéseket.

A várható műholdfelbocsátásról a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség és saját forrásra hivatkozva a Yonhap dél-koreai hírügynökség is beszámolt. A KCNA szerint Phenjan mások mellett a Nemzetközi Tengerészeti Szervezetnek (IMO), valamint a Nemzetközi Polgári Légiközlekedési Szervezetnek (ICAO) is megadta “a hajózás- és a repülésbiztonság szempontjából szükséges adatokat egy távközlési kísérleti műhold” fellövésének előkészületeiről. Az észak-koreai jelentés időpontot nem említett, az április 4. és 8. közötti időszakot a Yonhap jelölte meg. A KCNA emlékeztetett arra is, hogy Phenjan nemrégiben csatlakozott az ENSZ űrkutatási, illetve a békés célú műholdfelbocsátásról szóló megállapodásaihoz.

Nő a feszültség

A kommunista diktatúra 1998 nyarán már kisebb nemzetközi válságot robbantott ki azzal, hogy elindított egy nagy hatótávolságú, Taepodong-1 típusú rakétát, amely átrepült Japán fő szigete felett, mielőtt a Csendes-óceánba hullott. Phenjan akkor is azt állította, hogy “műholdhordozó rakétát” bocsátott fel. A rakétakísérlet után Japán amerikai segítséggel több milliárd dollárból rakétavédelmi pajzsot épített ki.

A mostani bejelentésre reagálva Japán tudatta: nem fogja eltűrni, hogy a kommunista ország növelje a feszültséget a térségben. A tokiói külügyminisztérium szóvivője csütörtökön önmérsékletre szólította fel Phenjant, mert – mint közölte – bár Észak-Korea csak egy műhold felbocsátást jelentette be, az is sérti az ENSZ BT határozatait.

A dél-koreai sajtó korábban arról számolt be, hogy most egy Taepodong-2 típusú rakéta szerelési munkálatai folynak Észak-Korea keleti partvidékén egy haditámaszponton. Feltételezések szerint ennek hatótávolsága 6000-6700 kilométer, és képes elérni Alaszkát, illetve a Hawaii-szigeteket. Egyes szakértők nem zárják ki, hogy a Taepodong korszerűsített változatának indításához készülődnek, amelynek hatótávolsága akár tízezer kilométer is lehet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.