Nagyvilág

Szekeres a NATO-nak udvarolt

A NATO-nak kulcsszerepe van a biztonság megőrzésében és kiszélesítésében, különösen a jelenlegi globális pénzügyi-gazdasági válságban, amely a biztonságérzet jelentős romlását hozza magával - mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter a magyar NATO-csatlakozás 10. évfordulójának tiszteletére rendezett ünnepi fogadáson a washingtoni magyar nagykövetségen.

“Politikusként vallom, hogy ha több, nagyobb biztonságot akarunk, akkor erősebb NATO-ra van szükségünk (…) és ehhez újfajta gondolkodásra” – hangsúlyozta a miniszter, aki aznap érkezett négynapos hivatalos látogatásra az Egyesült Államokba.

Példaértékű együttműködés (Fotó: MTI)

Példaértékű együttműködés (Fotó: MTI)

Megjegyezte, sok tagállam, köztük Magyarország már átalakította védelem- és külpolitikáját, hogy meg tudjon felelni az új típusú kihívásoknak. “Közelmúltban elfogadott nemzeti katonai stratégiánk egyértelműen fogalmaz: hazánk területét hagyományos katonai konfliktus nem fenyegeti; a biztonságért, illetve a biztonság kiszélesítése érdekében ugyanakkor cselekednünk kell az országhatártól távol is”.

Azt mondta, a NATO “állandó konszenzuskényszerben is hatékony tudott lenni az elmúlt két évtizedben”; békét teremtett a Balkánon, és felvette a harcot Afganisztánban a terrort támogató tálib rezsimmel.

A miniszter példaértékűnek nevezte az Egyesült Államok és Magyarország katonai együttműködését. Felidézte, hogy a két ország már a magyar NATO-csatlakozás előtt szoros katonai kapcsolatot alakított ki, Magyarország a 90-es évek közepétől logisztikai támogatást nyújtott az amerikai haderőnek a boszniai béketeremtésben. A két szövetséges között később közvetlen katonai együttműködés jött létre az iraki és afganisztáni békefenntartásban.

Kifejtette: Magyarország példaértékű összefogás élére állt azzal, hogy belevágott egy, a szövetség jövőjét előrevetítő kezdeményezésbe, befogadta Pápán a 12 nemzet katonáit tömörítő C-17-es NATO légiszállító programot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik