Nagyvilág

Depresszióra számít az amerikaiak fele

Az amerikaiak 53 százaléka úgy véli, hogy az Egyesült Államok gazdaságán az elkövetkező néhány évben a 30-as évekbelihez hasonló depresszió lehet úrrá - derült ki a Rasmussen intézet friss felméréséből.

A telefonos közvélemény-kutatás során a megkérdezettek 39 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ezt nem tartja valószínűnek.
Miközben 19 százalék szerint a depresszió nagyon valószínű, csak 7 százalék gondolja teljesen valószínűtlennek.

Az amerikaiak véleménye két hónap alatt jelentősen romlott. Január elején még csak a válaszadók 44 százaléka tartott attól, hogy esetleg depresszió közeleg, és 46 százalék utasította el ezt a lehetőséget.

Egy évvel ezelőtt, 2008 márciusában a felnőttek 38 százaléka volt azon a véleményen, hogy az amerikai gazdaság depresszióba kerülhet, 55 százalék ezzel nem értett egyet.
A most készült felmérés szerint a felnőttek 49 százaléka úgy látja, hogy a mai gyerekeknek nehezebb életük lesz, mint szüleiknek volt. Csak 26 százalék optimista e tekintetben.

A Rasmussen szerint leginkább a 30-as éveikben járók aggódnak: 62 százalékuk tartja úgy, hogy súlyos pangás várható. A 65 év felettieknek ezzel szemben csak 47 százaléka borúlátó.

Egy kapcsolódó felmérés szerint az amerikaiaknak csak 45 százaléka véli úgy, hogy ma bárki, aki dolgozni szeretne, talál munkát magának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik