Külföld

Leszerelne pár magyar táblát a kovásznai prefektus

admin
admin

2009. 03. 10. 14:06

Magyar nyelvű táblákat tart törvénytelennek a Kovászna megyei prefektus. Codrin Munteanu harmincnapos haladékot adott arra, hogy az általa kifogásolt feliratokat megváltoztassák az érintett önkormányzatok.

A Sepsiszentgyörgyön megjelenő Háromszék napilap értékelése szerint a prefektus jogértelmezése így szól: amit nem szabályoz a törvény, az tilos. Colin Munteanu a sepsiszentgyörgyi polgármester, Antal Árpád múlt heti felvetésére reagált – írja a lap. Antal Árpád akkor arról nyilatkozott, hogy felkéri a megye közintézményeinek vezetőit, hogy magyar feliratot is helyezzenek el épületeiken.

A kormánymegbízott szerint azonban a kétnyelvű táblákat előíró törvény csak az önkormányzati intézményekre vonatkozik. Az épületeken azonos méretben és betűtípussal, felül a román nyelvű, alatta pedig a magyar nyelvű feliratnak kell hirdetnie az intézmény megnevezését.

Munteanu felhívta a figyelmet arra, hogy a sepsiszentgyörgyi városházán, helytelenül, felül szerepel a magyar szöveg. Ugyancsak szóvá tette, hogy Nagyborosnyón (Borosneu Mare), és Málnáson (Malnas) a polgármesteri hivatalok újrafestése után szerinte törvénytelenül jelent meg az épület homlokzatán a “Községháza” felirat.

A Kovászna megyei prefektus február elején a székely zászló eltávolítását kérte a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal épületéről és a tanácsteremből, amelyet az önkormányzat közösen használ a prefektúrával. Ezt követően a megye két, a megyei címerek, valamint a közterületek és közintézmények elnevezésében tanácsadói joggal bíró bizottságát tette román többségűvé, új tagok kinevezésével.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.