Nagyvilág

Leszerelne pár magyar táblát a kovásznai prefektus

Magyar nyelvű táblákat tart törvénytelennek a Kovászna megyei prefektus. Codrin Munteanu harmincnapos haladékot adott arra, hogy az általa kifogásolt feliratokat megváltoztassák az érintett önkormányzatok.

A Sepsiszentgyörgyön megjelenő Háromszék napilap értékelése szerint a prefektus jogértelmezése így szól: amit nem szabályoz a törvény, az tilos. Colin Munteanu a sepsiszentgyörgyi polgármester, Antal Árpád múlt heti felvetésére reagált – írja a lap. Antal Árpád akkor arról nyilatkozott, hogy felkéri a megye közintézményeinek vezetőit, hogy magyar feliratot is helyezzenek el épületeiken.

A kormánymegbízott szerint azonban a kétnyelvű táblákat előíró törvény csak az önkormányzati intézményekre vonatkozik. Az épületeken azonos méretben és betűtípussal, felül a román nyelvű, alatta pedig a magyar nyelvű feliratnak kell hirdetnie az intézmény megnevezését.

Munteanu felhívta a figyelmet arra, hogy a sepsiszentgyörgyi városházán, helytelenül, felül szerepel a magyar szöveg. Ugyancsak szóvá tette, hogy Nagyborosnyón (Borosneu Mare), és Málnáson (Malnas) a polgármesteri hivatalok újrafestése után szerinte törvénytelenül jelent meg az épület homlokzatán a “Községháza” felirat.

A Kovászna megyei prefektus február elején a székely zászló eltávolítását kérte a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal épületéről és a tanácsteremből, amelyet az önkormányzat közösen használ a prefektúrával. Ezt követően a megye két, a megyei címerek, valamint a közterületek és közintézmények elnevezésében tanácsadói joggal bíró bizottságát tette román többségűvé, új tagok kinevezésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik