Nagyvilág

Háborúra készül a két Korea?

Pattanásig feszült a húr a Észak- és Dél-Korea között azt követően, hogy hétfőn az amerikai hadsereg és Dél-Korea 12 napos közös hadgyakorlatba kezdett. A kommunista Észak-Korea bejelentette, hogy a "katonai provokációra" válaszul teljes harckészültségbe helyezte haderejét, és kész azonnal megtorolni kilőni tervezett ballisztikus rakétájának esetleges megsemmisítését.

Akár egy véletlen incidens is katonai összecsapáshoz vezethet a Dél-Koreában a helyi katonaság és az amerikai haderő közös hadgyakorlatának kezdete után – írja a BBC. Már a hadgyakorlat terve is heves reakciót váltott ki a kommunista Észak-Korea részéről, a phenjani fenyegetések hatására megnövekedett a feszültség a Koreai-félszigeten. A sztálinista állam bejelentette, hogy a “katonai provokációra” válaszul teljes harckészültségbe helyezte haderejét. A The New York Times keddi beszámolója szerint Észak-Korea világossá tette, hogy háborús cselekedetnek fogja tekinteni, és azonnal megtorolja kilőni tervezett ballisztikus rakétájának esetleges megsemmisítését. Phenjan az Egyesült Államokra, Japánra és Dél-Koreára támadna – írja a lap.

Phenjan Taepodong-2 típusú rakétával tervez kísérletet, állítása szerint békés űrprogramja részeként. Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea azonban közölték, nem látnak különbséget aközött, hogy műhold pályára állítása vagy hadieszköz kipróbálása a cél: Észak-Koreának az érvényben lévő ENSZ-határozatok szerint tilos bármilyen ballisztikus rakétát indítania. Észak-Korea a múlt héten azzal állt elő, hogy a március 20-ig tartó koreai-amerikai hadgyakorlat alatt nem tudja garantálni a légtere közelében elhaladó dél-koreai polgári repülőgépek biztonságát. A burkolt fenyegetés miatt több légitársaság megváltoztatta repülési útvonalát.

Hazatérhetnek a dolgozók

Hazamehetnek a két Koreát elválasztó határ északi oldalán fekvő ipari parkban rekedt dél-koreai alkalmazottak – döntött az észak-koreai vezetés kedden. A több mint 500 dolgozó amiatt rekedt a keszongi ipari parkban, mert Phenjan tiltakozásul megszakította a két Korea közötti egyetlen közvetlen kommunikációs kapcsolatot, az észak- és dél-koreai hadsereget összekötő forródrótot, amelyen keresztül a Keszongon átmenő áru- és személyforgalomról is egyeztettek.

Az idei hadgyakorlat kiterjedtebb, és hosszabb ideig tart, mint a korábbi években incidensek nélkül lezajlott hasonló gyakorlatok. A hadgyakorlaton, amelyen az amerikai és a dél-koreai erők együttes védelmi képességét tesztelik, 26 ezer amerikai katona vesz részt, s egy amerikai repülőgép-hordozó anyahajót is bevetnek.

Szöul és Washington rendszeresen leszögezi, hogy a gyakorlatok védelmi jellegűek, de Phenjan egy ellene irányuló háború bevezetőjeként fogja fel azokat. A hivatalos észak-koreai hírügynökség idézte a hadsereg nyilatkozatát, amely a részt vevő katonák létszáma, illetve a hadgyakorlat időtartama miatt is példátlannak nevezi a dél-koreai-amerikai katonai manővereket. A hadsereg főparancsnoksága utasítást adott minden alakulatnak, hogy álljon készen a harcra. A nyilatkozat az ország szuverenitását és méltóságát oltalmazó önvédelmi intézkedésnek nevezte a parancsot.

A két Korea között technikailag még mindig hadiállapot van, mert 1950 és 1953 közötti háborújuk nem békeszerződéssel, csak fegyverszünettel zárult.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik