Nagyvilág

Aláírást gyűjtenek a szlovákiai magyarok

Megindult az aláírásgyűjtés Szlovákiában a közszolgálati Pátria Rádió sugárzásának a magyarok lakta járásokban történő felújításáért és a kisebbségi jogok védelme érdekében - közölte Hrubík Béla, a Csemadok elnöke kedden Pozsonyban.g

A szlovákiai magyar szervezetek ezzel a – Pátria Rádióért és jogainkért nevet viselő – közös petícióval kívánnak tiltakozni a magyar kisebbség jogainak korlátozása ellen Szlovákiában.
A tiltakozó akcióban február végén egyeztek meg a Magyar Koalíció Pártja, a Csemadok, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség és a Via Nova ICS Ifjúsági Csoport képviselői.

Ezek a magyar szerveztek egybehangzóan úgy vélik, hogy Szlovákiában az utóbbi időben csorbulnak a magyarok jogai. Elfogadhatatlan számukra, hogy a közszolgálati Pátria Rádió műsora – a február 2-án végrehajtott frekvenciaváltás után – a szlovákiai magyarok lakta vidékek jelentős részén nem fogható. Ezért azt kérik rádió vezetésétől, illetve a Szlovák Köztársaság kormányától, hogy azonnal biztosítsák az adás vételének lehetőségét mind a 18 magyarok által is lakott dél-szlovákiai járásban.

“A frekvenciaváltással mintegy 280 ezer ember nem tudja hallgatni a Pátria Rádió magyar műsorát” – mutatott rá a Csemadok elnöke a sajtótájékoztatón. Meggyőződése, hogy ez megsértése a nemzeti kisebbségek alapvető alkotmányos és állampolgári jogainak.

A hét szervezet a petícióban követeli továbbá, hogy a törvény engedélyezze magyar nyelvű regionális rádió- és televízióadókat, ne legyen kötelező a kétnyelvű sugárzás; ne korlátozzák tovább a kisebbségek nyelvi jogait a szlovák államnyelvről szóló törvény tervezett változásával, ellenkezőleg, igény van a magyar nyelv regionális nyelvként való elismerésére Szlovákiában és használatának kiszélesítésére a magyarok lakta régiókban; a szlovák oktatási minisztérium tartsa be a szabad tankönyvhasználat jogát és a tankönyvek nyelvhasználatának 2006 előtti gyakorlatát.

A petíciót a megállapodásban részt vevő szervezetek irodáiban, illetve rendezvényein lehet majd aláírni. “Sajnálatos módon az országban a szlovák nyelv mindenek fölötti, a kisebbségi nyelvek alsóbb rendű szerepet játszanak csak” – mutatott rá Hrubík Béla.

Nagy Péter a Via Nova ICS (az MKP ifjúsági szervezete) elnöke kifogásolta, hogy Szlovákiában a hatályos törvények értelmében gyakorlatilag nem lehetséges magyar nyelvű kereskedelmi televíziót és rádióadót indítani. A televíziók esetében ugyanis minden műsort szlovák feliratokkal kellene ellátni, míg a rádiók esetében pedig két nyelven kellene sugározni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik