Nagyvilág

Egy lakótelepen bujkál Ratko Mladic

A szerb titkosszolgálatok értesülése szerint a háborús bűnökért körözött Ratko Mladic tábornok a szerb főváros Új Belgrád nevű negyedében bujkál - jelentette hétfőn a Press című újság.

A lap a titkosszolgálatok legfelsőbb irányítóihoz közel álló, meg nem nevezett személyre hivatkozva azt írta, hogy a szolgálatok információi szerint a volt boszniai szerb hadseregparancsnok évek óta nem hagyta el a búvóhelyéül szolgáló lakást. Minden kapcsolatot megszakított a családjával, ismerőseivel, s csupán egy emberrel áll összeköttetésben, aki nagyjából hetente élelmet és gyógyszert visz neki.

Hogy pontosan hol az a lakás, amelyben meghúzta magát, azt a Press informátora szerint a titkosszolgálatok sem tudják, csupán gyanítják, hogy melyik az a három háztömb, amelynek valamelyikében van. A felderítést nehezíti, hogy Új Belgrád egy hatalmas, sokemeletes házakból álló lakótelep, igazi városi dzsungel, ahol könnyű észrevétlennek maradni.

Házaiban a lakók nem ismerik egymást, sokszor még a szomszédjukról sem tudják, kicsoda. Ha van ideális hely a rejtőzésre, akkor az a több százezer lakosú városrész. Sokkal alkalmasabb rá, mint egy kis falu, netán egy kertváros, ahol mindenki ismer mindenkit – mondta a Press informátora.
Az újság által megszólaltatott szakértők szerint nehezíti Ratko Mladic elfogását, hogy senki sem tudja, hogyan néz ki. Az utolsó fénykép a múlt század kilencvenes éveinek közepén készült róla.

Ha sikerülne rábukkanni, elfogása mindenképpen kockázatos lenne. A Mladic személyiségét elemző pszichológusok szerint szinte biztos, hogy a tábornok ellenállna, s a gyilkosságtól sem riadna vissza, hogy menekülhessen – írta a Press, s idézte Ninoslav Krstic nyugalmazott tábornokot is, aki valaha együtt szolgált Mladiccsal, s aki szerint a volt boszniai főparancsnok semmiképp sem adná meg magát békésen.
A Mladic után legkeresettebb, a múlt év nyarán elfogott háborús bűnös, Radovan Karadzic szintén Új Belgrádban rejtőzködött évekig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik