Nagyvilág

Megbuktatnák Szaakasvilit

Miheil Szaakasvili grúz elnök leváltását célzó nem hivatalos népszavazást hirdetett pénteken egy grúz ellenzéki tömörülés.

Irakli Alaszanija sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az általa vezetett politikai tömörülés, a Szövetség Grúziáért megkezdi pénteken az országos aláírásgyűjtést, a lakosság megkérdezését, mivel az elnök nem tett eleget annak a követelésnek, hogy írjon ki népszavazást az előre hozott elnökválasztás megrendezéséről.

“Szaakasvili még egyszer megmutatta, hogy nincs tisztában az országban kialakult valódi helyzettel. Elszalasztotta az alkotmány által nyújtott lehetőséget arra, hogy a népre bízza annak eldöntését, legyen-e vagy sem előre hozott elnökválasztás” – mondta Alaszanija, aki szerint a szövetség népszavazási kampánystábokat nyit Tbilisziben és az ország más városaiban.

Irakli Alaszanija, Grúzia volt ENSZ-nagykövete február 23-án vonult ellenzékbe, és a vele politikai szövetségre lépett pártokkal, a Köztársasági Párttal és az Új Jobboldallal együtt azzal a követeléssel fordult az államfőhöz, hogy tíz napon belül írja ki a népszavazást az előre hozott elnökválasztás megrendezéséről. A határidő csütörtökön lejárt, de Szaakasvili nem reagált az ultimátumra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik