Nagyvilág

Leépíthetik a magyar külképviseleteket

Csökkenhet a magyar nagykövetségek és konzulátusok száma. A Külügyminisztérium az elkészült külkapcsolati stratégiának megfelelően felülvizsgálja a külképviseletek rendszerét, a képviseletek számának esetleges csökkentésében szerepet játszhat a forint/euró árfolyam változása is - mondta Szelestey Lajos külügyi szóvivő.

Az már látszik, hogy a Magyarországnál jobb anyagi helyzetben lévő országok kisebb külképviseleti hálózatot tartanak fenn. A felülvizsgálatnál minden bizonnyal az is szempont lehet, hogy lényegesen megugrott az euró árfolyama a forinttal szemben, s a Külügyminisztérium kiadásainak nagyon jelentős része külföldön merül fel – közölte Szelestey Lajos.

A Külügyminisztérium költségvetésére nemcsak a forint gyengülése van hatással, hanem az is, hogy a gazdasági helyzetre tekintettel a kormány takarékoskodásra kérte a minisztériumokat. Az MTI úgy tudja, hogy a külügyi tárca az eredetileg tervezethez képest kétmilliárd forinttal kevesebből gazdálkodhat ebben az évben. Jelenleg a nagykövetségekkel és konzulátusokkal együtt 81 országban 116 magyar diplomáciai képviselet működik a világban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik